Suplementy diety i Inne produkty dla zdrowia
Jesteś tym, co jesz – dlatego warto poświęcić chwilę na udoskonalenie swojego jadłospisu, jak również wzbogacenie go o niezbędne minerały i inne składniki potrzebne do właściwego funkcjonowania.
Regulacja zdrowia za pomocą samej diety nie jest prosta – przeciwnie, wymaga zaangażowania i dyscypliny. Z pomocą przychodzą suplementy diety, które wzbogacają organizm o niezbędne mikro i makroelementy oraz kwasy tłuszczowe, bez których trudno utrzymać ciało i umysł w dobrej kondycji.
W ofercie naszego serwisu znajdziesz szeroki wybór produktów przeznaczonych do suplementacji, jak i urządzenia, ułatwiające monitorowanie zdrowia. Jeśli zdajesz sobie sprawę, jakich elementów brakuje w Twoim organizmie, nie wahaj się i już dziś zamów zestaw składników, pomocnych w procesie przywracania równowagi w ciele.
Multiwitamina, jeśli chcesz mieć dzieci.
Powszechnie wiadomo, że kobiety w ciąży mają zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy w celu zapobiegania wadom cewy nerwowej. Biesalski, który przejął udział w spotkaniu NEM, zalecił przyjmowanie suplementów multiwitaminowych zamiast standardowej suplementacji kwasem foliowym dla kobiet, które chciały mieć dzieci. W jednym badaniu odsetek dzieci z niską masą urodzeniową zmniejszył się poprzez podanie preparatu multiwitaminowego (w porównaniu z placebo i suplementacją kwasem foliowym / żelazem).
W metaanalizie 41 badań liczba wad rozwojowych zmniejszyła się nawet o 50 procent. Biotyna, „nowy dzieciak w bloku” badaczy witamin, ma również znaczenie dla rozwoju płodu. Osoby otyłe (witaminy D, B12, kwas foliowy, Mg, Fe, Cu, Zn), a także chorzy na POChP (zwłaszcza witaminy rozpuszczalne w wodzie) i nowotwory mają zwiększone zapotrzebowanie na mikroelementy; Należy wziąć pod uwagę zmniejszone wchłanianie u pacjentów z krótkim jelitem i przewlekłymi nieswoistymi zapaleniami jelit.
Suplementy diety przyczyniają się często do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia, będąc w stanie wnieść istotny wkład w uzupełnianie indywidualnej diety poprzez swoje właściwości odżywcze i fizjologiczne. Mogą pomóc wszystkim, którym z jakichkolwiek powodów trudno jest przestrzegać zaleceń dietetycznych w życiu codziennym lub mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Wiele osób przyjmuje suplementy witaminowo-mineralne jako formę „ubezpieczenia zdrowotnego”. Aby upewnić się, że naprawdę otrzymują potrzebne składniki odżywcze. Ponieważ istnieje przekonanie, że intensywne rolnictwo, szybka i przetworzona żywność oraz nowoczesna hodowla roślin obniżyły wartość odżywczą żywności.
Suplementy dziś są niezbędne z powodu wyjałowienia gleb aż do ok. 30%. Przyczyną takiego stanu gleb jest często używanie sztucznych nawozów zamiast nanturalnych np. obornika lub mikroorganizmów żywych jako dodatku.
Roślin przez to pobierają za mało minerałów, a minerały są jedynym sposobem na alkaliczność naszego organizmu. Dlatego też uzupełnianie pokarmu w minerały z suplementów ( tu polecam najlepiej przyswajalne formy ) staje się konieczne. Najbardziej alkaliczne minerały, czyli wapń, potas, magnez i sód powodują, że organizm zaczyna lepiej funkcjonować gdyż jego PH narządów jest wyższe, a tym samym narządy mają więcej tlenu. To oznacza więcej energii dla organizmu. Więcej energii oznacza lepsze zdrowie i większą odporność komórek.
Mając odpowiednią ilość minerałów nasze leukocyty ( białek krwinki – odporność ) mają większą swobodę poruszania się i docierania do patogenów np. złych bakterii, a tym samym zdolności detoksykacyjne się zwiększają.
Jakie to proste, prawda? Wystarczy, że dodamy organiczne minerały do diety i wszystko już jest inne. Nasze ciało inaczej działa.
Ważne są też kwasy omega 3. Gdyby to przetłumaczyć na język motoryzacji to wygląda to tak:
Nasze auta na paliwo lub olej napędowy potrzebują oleju aby silnik mógł się kręcić i dawać moc do samochodu. Gdy mamy za mało oleju to silnik się zatrze i będzie potrzeba wymieć cały silnik.
Gdy masz za mało omega 3 organizm ma stany zapalne. To tak jakby ktoś suchą szczotką tarł nasze żyły, nasze naczynie krawionośne od środka i liczył na to, że nic mu nie będzie :).
Tu warto zaznaczyć, że ważny jest stosunek kwasów omega 6 do omega i najlepiej, jeśli byłby on: omega 6 do omega 3 <4:1 Czyli 3:1, 2:1, 1:1 Czyli troszkę omega 6 jest więcej.
W diecie starożytnej jednakże stosunek tych kwasów wynosił ok 1:1,1 na korzyść omega 3.
W USA wynosi już ponad 20:1 Omega 6 do Omega 3.
W Japonii ok. 4:1 i jest znacznie mniej zachorowań na choroby serca
Suplementy diety tylko naturalne polecamy spożywać. W formie syntetycznej są one nieprzyswajalne, bo organizm traktuje to jako toksyny i je atakuje. To tak jak do naszego ciała chce dostać się wirus go nie przyswaja swodobnie tylko rozponaje, że jest to intruz. Obcy związek niezgodny z ludzkim DNA, który nie jest jemu do niczego potrzebny. Preferujemy Suplementy inne niż kapsułki, bo stosując kapsułki mamy wzdęcia często przez powietrze w tych kapsułkach zawarte, a dodatkowo nie przyswajają się one przez ślinianki.
Suplementy diety to skondensowana żywność do innej formy. Melon to 99% wody i 1% można skondensować do np. proszku. Tym sposobem w mniejszej ilości żywności dostarczamy odpowiednią ilość składników odżywczych np. pijąc soki jest to około 50% więcej witamin niż jakbyśmy zjedli owoce użyte do zrobienia tych soków.
Tu jednak też rośnie indeks glikemiczny soku i dostarczamy poprzez sok więcej energii dla mózgu, bo błonnika jest tam znacznie mniej, a błonnik obniża indeks glikemiczny.
Zdrowa dieta
Najlepszą dietą na świecie jest „dieta wieczna„, która ma wiele wariantów np. wegetariański. Dieta ta pozwoli nam w pełni odżywić nasz organizm. Każdy wariant tej diety pozwala nam na pełne odżywienie ciała w niezbędne składniki odżywcze i odpowiednią ich ilość.
WIeczna dieta daje nam to co potrzeba. Jej parametry są perefekcyjne. Jeśli nauka odkrywa nowe rzeczy, nowe informacje to ta dieta się do tego dostosowuje. Jest podawany poziom alkaliczności dania tzn. że zawsze wiemy na jakim poziomie alkaliczności jest dane danie. Jest ustalona wartość omega 6 do omega 3. Czyl mamy odpowiedni jej bilans.
Dania do diety mogą być takie, które lubimy. Mogą to być np.:
- Frytki
- Czekolada ze stevią lub innym zdrowym slodzikiem
- Ciasteczka
- Koktajle
W diecie nie używamy składników rafinowanych, czyli oczyszczonych ze składników odżywczych. Takim przykładem jest biały cukier lub sól kuchenna. Sól kuchenna zawiera w zasadzie Sód i Magnez, a sól kłodawska lub himalajskazawiera ok. 84 minerały.
Układ odpornościowy
W organizmie jest wiele układów. Ale tylko jeden zajmuje się atakowaniem obcych, którzy próbują się wedrzeć do komórek. Sprawny układ odpornościowy to taki, który szybko namierza intruza i go neutralizuje. Czasem jednak wirus wchodzi do komórki i się rozwija poprzez własne DNA. Jest niczym nowy twór, który się replikuje.
Celem układu odpornościowego jest likwidacja poprzez Leukocyty i limfocyty ( pomocników z układu limfatycznego ) pozbyć się obcych. Jeśli dobrze dbamy o nasze przeciwciała, czyli związki produkowane przez układ immunologiczny to mamy dobrą ochronę naszego zdrówka. Tu Pamiętajmy, dzieci często nie wiedzą, co jest im potrzebne. Dlatego rodzice są odpowiedzialni za to.
Inaczej funkcjonuje ciało dziecka, które ma odpowiednią ilość witaminy D, a inaczej gdy matka próbuje oszczędzać i nie dostarcza mu żywności lub suplementów z Witaminą D.
Gdy mamy niedobory składników odżywczych rozwiązaniem jest suplement lub zmiana diety
Często jemy w pośpiechu idąc do pracy i nie dostarczamy odpowiedniej ilości składników odżywczych. Tu też na pomoc przychodzą suplementy diety. Sypiesz proszek do kubka i masz dostarczone np. 300 mg Magnezu, 500 mg Wapnia, 700 mg postasu w ciągu chwili organizm nasz się odkwasza i dostaje energii. Minerały mają zdolności oczyszczania wody. TO teraz wyobraźmy sobie co siędzieje, gdy dostarczamy odpowiednią ilość minerałów do organizmu 🙂
Najlepsze formy Suplementów dietysą to formy wchłanialne już w ustach: proszek, żel, płyn, olej lub przy wykorzystaniu technologii rozdrobnienia składnika odżywczego np. do części mono atomowej np wielkości 0,2 nm lub 0,34 nm. ( technologia monojonowa )
Ważne aby stosować naturalne suplementy, bo nienaturalne ludzkie DNA traktuje jako ciało obce i je nie przyswaja.
Czy też poprzez technologię nanomicelizacji np. opatentowana technologia NTC. Gdy spożywamy tłuszczowe witaminy są one rozdrabniane do mniejszych części, które są w stanie rozpóścić się w wodzie i do tego czasu kumulują się w wątrobie. Takie witaminy dlatego też można szybciej przedawkować. Witaminy Rozpuszczalne w wodzie można usunać już pocąć się i są one krótko w organizmie, a ich nadmiar jest usuwany.
Trzy rodzaje dowodów wskazują na spadki niektórych składników odżywczych w owocach i warzywach dostępnych w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii:
1) wczesne badania nawożenia wykazały odwrotną zależność między plonem upraw a stężeniem minerałów – szeroko cytowany „efekt rozcieńczenia”;
2) w trzech ostatnich badaniach historycznych danych dotyczących składu żywności stwierdzono widoczne średnie spadki niektórych składników mineralnych o 5-40% lub więcej w grupach warzyw i być może owoców; w jednym badaniu oceniono również witaminy i białko z podobnymi wynikami; oraz
3) niedawne sadzenie obok siebie nisko- i wysokowydajnych odmian brokułów i ziaren wykazało konsekwentnie ujemne korelacje między plonem a stężeniem minerałów i białka, nowo rozpoznany efekt genetycznego rozcieńczenia.
Spadki wartości odżywczych są prawdziwe
Donald Davis i jego zespół z University of Texas są czołowymi badaczami w tej dziedzinie. Przeanalizowali dane żywieniowe Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych z lat 1950 i 1999 dla łącznie 43 różnych warzyw i owoców. Stwierdzili „niezawodny spadek” ilości wapnia, fosforu, żelaza, witaminy B2 i witaminy C oraz białka na przestrzeni 50 lat.
Skomentowali: „ Wysiłki mające na celu wyhodowanie nowych odmian roślin, które zapewniają większy plon, odporność na szkodniki i zdolność przystosowania się do klimatu, umożliwiły uprawom większy i szybszy wzrost, ale ich zdolność do wytwarzania lub wchłaniania składników odżywczych nie nadążała za ich szybkim wzrostem „.
Łącząc badania opublikowane przez Kushi Institute, Worldwatch Institute, The British Food Journal i niedawny raport w New Scientist, wydaje się, że nastąpił spadek:
- Witamina A ( – 21% )
- Witamina C ( – 30% )
- Żelazo ( – 37% )
- Cynk ( – 28% )
- Magnez ( – 30% )
- Witamina B2 ( – 38% )
- Witamina B6
- Witamina E.
Artykuł w Horticultural Science wskazuje, że równowaga składników odżywczych jest również często zaburzona. Na przykład maliny rosnące na nawożonej glebie zawierały nieoczekiwanie więcej fosforu, ale znacznie mniej innych składników mineralnych – nawet o 80% mniej miedzi. Inne badanie pokazuje, że dzisiejsze odmiany brokułów mają 67% mniej wapnia niż te z 1950 roku.
Trend dotyczy także produktów pochodzenia zwierzęcego. Mięso, jaja i produkty mleczne pochodzące od zwierząt hodowanych na pastwiskach, w przeciwieństwie do intensywnej hodowli, mają wyższą zawartość witamin A, D, E, beta-karotenu i lepszy stosunek kwasów tłuszczowych Omega 3 do Omega 6.
Połączenie dwóch kwasów omega 3
To ważne, ponieważ Omega 3 ma działanie przeciwzapalne, a Omega 6 – prozapalne . Teraz wiemy, że tak zwane „przewlekłe podkliniczne zapalenie” jest pierwotną przyczyną prawie wszystkich chorób związanych z wiekiem – chorób serca, udarów, demencji i cukrzycy. Tworzy również środowisko sprzyjające rozprzestrzenianiu się raka.
Przewlekłe oznacza po prostu długotrwałe, a subkliniczne oznacza niewykrywalne, co oczywiście czyni je jeszcze bardziej niebezpiecznymi. Niestety ten rodzaj zapalenia w tkankach organizmu nasila się wraz z wiekiem.
Efekty transportu i przechowywania
Sposób, w jaki transportujemy i przechowujemy żywność, również może wpływać na wartości odżywcze. Badanie z 2003 roku wykazało, że brokuły przechowywane w supermarketach straciły ponad 70% ważnego związku ochronnego zwanego glukozynolanem i 60% jego flawonoidowych przeciwutleniaczy – z których oba mają właściwości zwalczające raka i przeciwzapalne.
Pomidory są przeważnie zbierane na zielono, więc mniej łatwo się siniaczą podczas transportu – a następnie spryskane etylenem w celu ich dojrzewania. Rezultatem jest niższa aktywność przeciwutleniająca.
Aby zachować równowagę, należy powiedzieć, że niektóre rodzaje przetwarzania faktycznie zwiększają wartość odżywczą. Tak więc groszek mrożony zachowuje zawartość witaminy C znacznie lepiej niż groszek kupiony w supermarkecie i obrany samodzielnie.
Podobnie biodostępność likopenu w sosie pomidorowym lub puree jest lepsza niż w świeżych, niegotowanych pomidorach. Wykazano, że likopen pomaga chronić przed rakiem i zachęcam mężczyzn z problemami z prostatą do spożywania tak dużej ilości, jak tylko są w stanie. Pomidory gotuję zawsze w oliwie z oliwek, co maksymalizuje dostępność likopenu.
Smaczniejsze – ale mniej zdrowe
Od co najmniej 60 lat obserwuje się tendencję hodowców roślin do zmniejszania goryczy i cierpkości oraz zwiększania łagodności i słodyczy, ponieważ są one bardziej popularne. Ale jedynym sposobem na to było obniżenie poziomu fitoskładników w owocach i warzywach ( fito oznacza pochodzenia roślinnego).
Te ochronne składniki odżywcze obejmują sulforafan w brokułach; że glukozynolanów , które dają kapusta, kapusta, Chard, brukselka, kalafior ich gorzki smak; epikatechina w gorzkiej czekoladzie i genisteina w soi. Wszystkie mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Kiedy komunikacja komórkowa się psuje, zwiększa się częstość występowania raka. Inne fitoskładniki, takie jak luteina i likopen, pomagają zapewnić skuteczną komunikację między komórkami, co prowadzi do zdrowszych tkanek i narządów.
Jednak wszystkie te fitoskładniki to te same związki, które zostały zredukowane w naszych produktach przez hodowców roślin, aby rozpieszczać nasze słodycze.
Historia grejpfruta
Dobrym przykładem jest grejpfrut. Czterdzieści lat temu większość grejpfrutów była biała. Była bardziej gorzka, ponieważ zawierała fito-odżywczą naringinę .
Naukowcy odkryli, że naringina może hamować wzrost komórek raka piersi i wywoływać tak zwaną apoptozę (samobójstwo komórek) w komórkach raka szyjki macicy. Kłopot polega na tym, że znacznie słodsze odmiany grejpfruta różowego i czerwonego mają znacznie mniej tego ochronnego związku.
Trend rozszerza się na przetwórstwo soków owocowych. Soki cytrusowe w swoim pierwotnym stanie zawierają duże ilości fitoskładników, takich jak limoniny i naringina – większość z nich jest przechowywana w skórce. Ale producenci odfiltrowują wiele z nich, aby stworzyć słodszy produkt końcowy.
Wreszcie, istnieją interesujące dowody na to, że gorzkie składniki odżywcze mogą odgrywać rolę w regulowaniu apetytu – więc spożywanie gorzkich pokarmów roślinnych powinno być dobre dla naszej talii.
Zainwestuj w zdrowie, zainwestuj w suplementy diety
Można śmiało powiedzieć, że wartość odżywcza naszych owoców i warzyw została obniżona. Ale oczywiście nadal są absolutnie konieczne. Dlatego priorytetem jest spożywanie większej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów i fasoli. I jeść mniej rafinowanych cukrów, białej mąki i ryżu, które uległy znacznie większemu obniżeniu wartości odżywczej niż produkty owocowe i warzywne.
Nie ma wątpliwości, że powinniście, zwłaszcza dlatego, że my, współcześni ludzie, w ciągu ostatnich 50 lat znacznie ograniczyliśmy również spożycie żywności (kalorii), próbując zrekompensować znacznie mniej aktywny i fizyczny styl życia. A mniej jedzenia to mniej składników odżywczych.
W rezultacie wiele osób jest pozbawionych kilku „klasycznych” witamin. Chociaż przytoczone poniżej badanie USDA ma 20 lat, sytuacja nie uległa poprawie.
Witamina D nie została uwzględniona, podczas gdy ostatnie wskazanie jest takie, że większość ludzi żyjących na półkuli północnej przyjmuje witaminę D, która jest daleka od optymalnego przez co najmniej 6 miesięcy w roku.
Suplementowana powinna być tylko naturalna Witamina, bo nasz organizm potrzebuje tylko naturalne suplementy diety, a nie suplementy np. z witaminą B12 w formie cyjanokobalaminy, która nie jest naturalna tylko pół syntetyczna.
Zamówienie Krzemu monojonowego
Wszystkie składniki odżywcze potrzebne człowiekowi
Sklepy z naturalnymi suplementami diety