Skip to content

Spirulina – Algi morskie – ponad 100 składników odżywczych

Waga jednej tabletki: 500 mg.

Cena: 89,90 zł

Spirulina to mikroskopijne algi słodkowodne zawierające ponad 100 różnych substancji odżywczych, w tym ważne dla zdrowia witaminy, minerały, przeciwutleniacze i aminokwasy.

 

 

Spirulina zawiera przeciętnie 5-8% tłuszczu, z czego głównie potrzebnych człowiekowi tłuszczów, np. Omega 6.  Dzięki dużej zawartości aminokwasów/białek, minerałów i witamin spirulina ceniona jest jako ważny suplement diety. WHA nazwała spirulinę „super-pożywieniem”, a NASA wykorzystuje ją często podczas podróży na orbitę ziemską, dzięki czemu astronauci mogą przyjmować substancje odżywcze ograniczając ilość zabieranej ze sobą żywności.

Wartość odżywcza:

Spirulina składa się w 60-70% z białka. Jest to trzykrotnie większa zawartość białka niż np. w wołowinie. Przyswajalność białka ze spiruliny jest 20-krotnie większa niż z soi. 

Dodatkowo spirulina bogata jest w minerały, zwłaszcza w żelazo, wapń, magnez, mangan, potas i cynk. Spirulina zawiera również witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, betakaroten, witaminę C i witaminę E. Wysoka zawartość witaminy B12 ma duże znaczenie dla wegetarian, u których często występuje niedobór tej właśnie substancji.

Ściany komórkowe spiruliny zbudowane są z cienkich mukopolisacharydów, zamiast z trudnej do strawienia celulozy, jak w większości warzyw. Skoncentrowane substancje odżywcze zawierają również czynne enzymy, co ułatwia przyswajalność. Spirulina jest produktem całkowicie naturalnym i zawiera aktywne biologicznie substancje odżywcze, które organizm może natychmiast spożytkować.

Suplementacja spiruliną jest popularna wśród sportowców i kulturystów ze względu na dużą zawartość białka i substancji odżywczych. Duża zwartość bioaktywnego żelaza oznacza, że spirulina jest też doskonałym suplementem diety dla kobiet ciężarnych i karmiących.

Działa detoksykacyjnie względem toksyn środowiskowych, dymu tytoniowego, leków, stymuluje układ immunologiczny, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka. Wbrew obiegowym opiniom, spirulina nie jest źródłem przyswajalnej przez ludzki organizm witaminy B12

250 tabletek po 500 mg:

 

Spirulina (Arthrospira platensis)

Waga jednej tabletki: 500 mg.

Skład 10 tabletek po 500 mg:

Spirulina 5g: 

Białko 3,4 g
Chlorofil 26-100 mg
Karotenoidy 14-20 mg
Fikocyjanina > 500 mg

 

Wartość odżywcza:

Spirulina składa się w 60-70% z białka. Jest to trzykrotnie większa zawartość białka niż np. w wołowinie. Przyswajalność białka ze spiruliny jest 20-krotnie większa niż z soi. 

 

Zalecana dawka to: 3-6 tabletek dziennie do posiłku. 

Dawka optymalna w sytuacjach szczególnych: do 18 tabletek dziennie, jako wspomagacz do intensywnego treningu siłowego.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Treści i produkty widniejące na stronie: tabelazdrowia.pl mają na celu polepszenie stanu organizmu np. poprzez wzmocnienie układu odpornościowego czyli informowanie o zdrowym stylu życia i odżywianiu, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy czytelnikiem strony a jego lekarzem.Filtr wyszkiwania: "problemy zdrowotne" pokazuje choroby na które dane produkty mogą wspomagać powrót do zdrowia lecz nie leczyć. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych na naszej stronie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych na stronie tabelazdrowia.pl .

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com