Spirulina – Algi morskie – ponad 100 składników odżywczych

Waga jednej tabletki: 500 mg.

Spirulina to mikroskopijne algi słodkowodne zawierające ponad 100 różnych substancji odżywczych, w tym ważne dla zdrowia witaminy, minerały, przeciwutleniacze i aminokwasy.

 Spirulina zawiera przeciętnie 5-8% tłuszczu, z czego głównie potrzebnych człowiekowi tłuszczów, np. Omega 6. 
Dzięki dużej zawartości aminokwasów/białek, minerałów i witamin spirulina ceniona jest jako ważny suplement diety. WHA nazwała spirulinę „super-pożywieniem”, a NASA wykorzystuje ją często podczas podróży na orbitę ziemską, dzięki czemu astronauci mogą przyjmować substancje odżywcze ograniczając ilość zabieranej ze sobą żywności.

Wartość odżywcza:

Spirulina składa się w 60-70% z białka. Jest to trzykrotnie większa zawartość białka niż np. w wołowinie. Przyswajalność białka ze spiruliny jest 20-krotnie większa niż z soi. 

Dodatkowo spirulina bogata jest w minerały, zwłaszcza w żelazo, wapń, magnez, mangan, potas i cynk. Spirulina zawiera również witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, betakaroten, witaminę C i witaminę E. Wysoka zawartość witaminy B12 ma duże znaczenie dla wegetarian, u których często występuje niedobór tej właśnie substancji.

Ściany komórkowe spiruliny zbudowane są z cienkich mukopolisacharydów, zamiast z trudnej do strawienia celulozy, jak w większości warzyw. Skoncentrowane substancje odżywcze zawierają również czynne enzymy, co ułatwia przyswajalność. Spirulina jest produktem całkowicie naturalnym i zawiera aktywne biologicznie substancje odżywcze, które organizm może natychmiast spożytkować.

Suplementacja spiruliną jest popularna wśród sportowców i kulturystów ze względu na dużą zawartość białka i substancji odżywczych. Duża zwartość bioaktywnego żelaza oznacza, że spirulina jest też doskonałym suplementem diety dla kobiet ciężarnych i karmiących.

Działa detoksykacyjnie względem toksyn środowiskowych, dymu tytoniowego, leków, stymuluje układ immunologiczny, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka. Wbrew obiegowym opiniom, spirulina nie jest źródłem przyswajalnej przez ludzki organizm witaminy B12

250 tabletek po 500 mg:

Spirulina (Arthrospira platensis)

Waga jednej tabletki: 500 mg.

Skład 10 tabletek po 500 mg:

Spirulina 5g: 

Białko 3,4 g
Chlorofil 26-100 mg
Karotenoidy 14-20 mg
Fikocyjanina > 500 mg

Wartość odżywcza:

Spirulina składa się w 60-70% z białka. Jest to trzykrotnie większa zawartość białka niż np. w wołowinie. Przyswajalność białka ze spiruliny jest 20-krotnie większa niż z soi. 

 

Zalecana dawka to: 3-6 tabletek dziennie do posiłku. 

Dawka optymalna w sytuacjach szczególnych: do 18 tabletek dziennie, jako wspomagacz do intensywnego treningu siłowego.

Tagi:

Z przyjemnością zobaczymy Twoje komentarze

Dodaj Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Suplementy diety, zdrowa żywność
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Cieszymy się, że jesteś z Nami
Resetuj Hasło
Porównaj przedmioty
  • Całkowity (0)
Porównać
Wózek sklepowy