Olej arganowy

45,00 

od AVEBIO Małgorzata Tomaszewska

Opis

Producent:

Wyjatkowo drogocenny i szlachetny olej arganowy wytwarzany jest z drzewa arganii zelaznej. Drzewa arganii inaczej nazywane sa Drzewami Zycia i rosna tylko w ekologicznie czystej czesci Maroka, na obszarze wpisanym w 1998 roku na liste biosferycznych rezerwatów UNESCO. Olej kosmetyczny tloczony jest na zimno przez berberyjskie kobiety. Olej arganowy nazywany jest “Zlotem Maroka” ze wzgledu na swoje zlociste zabarwienie. Jest bezwonny i ma wodno-oleista konsystencje. Bardzo dobrze sie wchlania. Zawiera bardzo duze ilosci naturalnej witaminy E, nazywanej potocznie “Witamina Mlodosci” oraz Niezbedne Nienasycone Kwasy Omega 3, 6, i 9. Zalety oleju arganowego byly znane jeszcze przed przybyciem Fenicjan w 12 wieku p.n.e. Olejek arganowy byl zarówno kupowany jak i sprzedawany nad Morzem Sródziemnym od wieków.

Jak dziala olejek arganowy i jakie ma wlasciwosci?

– przeciwzmarszczkowe: splyca juz powstale zmarszczki i zapobiega powstawaniu kolejnych, znakomicie wygladza i nawilza skóre, neutralizuje wolne rodniki;

– ochronne: chroni nasza skóre przed niska temperatura, sloncem i wiatrem, zapobiega przebarwieniom, chroni tkanke laczna;

– regenerujace: przyspiesza gojenie ran, oparzen, odlezyn, owrzodzen i odmrozen, pekniec skóry, wspomaga odnowe komórek;

– sprawdza sie równiez w pielegnacji skóry problematycznej i alergicznej;

– z powodzeniem moze byc stosowany u osób z tradzikiem, egzema i atopowym zapaleniem skóry, lagodzi objawy luszczycy;

– wzmacnia wlosy: regeneruje i odzywia lamliwe i przesuszone wlosy, zwalcza lupiez;

– wzmacnia paznokcie: pomaga w walce z rozdwajajaca sie plytka paznokcia;

– sprawdza sie jako produkt do masazu ciala, doskonale ujedrnia cialo;

– wspomagajaco przy ospie wietrznej;

– zmiekcza i regeneruje blizny;

– lagodzi objawy tradziku mlodzienczego i alergii skórnych;

Do jakiej skóry i cery jest polecany olejek arganowy?

Polecany do codziennej pielegnacji kazdego rodzaju skóry i silnego odzywienia jej. Moze byc uzywany do demakijazu oraz pielegnacji noworodków. Zabezpiecza skóre przed odparzeniami i otarciami u dzieci. Olejek arganowy odbudowuje plaszcz lipidowy skóry, posiada naturalny skwalan.

Czy olejek jest bezpieczny dla alergików?

Olejek arganowy polecany jest takze do skóry wrazliwej i alergicznej. Dzieki zawartosci witaminy F przyspiesza gojenie sie podraznien. Nie ma oficjalnych przeciwskazan do stosowania olejku przez osoby cierpiace na alergie skórne. Produkt jest w 100% czysty – bez sztucznych dodatków.

Jak stosuje sie ten olejek?

Olejek mozna stosowac na rózne sposoby:

– zaaplikuj bezposrednio na skóre (twarzy lub calego ciala),

– wymieszaj w otwartej dloni z ulubiona woda kwiatowa i wmasuj w skóre – dodatkowo nawilzysz skóre i spowodujesz, ze skóra stanie sie aksamitnie gladka. Marokanskie kobiety poprzedzaja nalozenie olejku zwilzeniem skóry woda z rózy damascenskiej.

Jak powinno sie przechowywac?

Olejku arganowego nie trzeba przechowywac w lodówce. Wystarczy trzymac go w temperaturze pokojowej nie narazajac go na zbytnie naslonecznienie.

Czy olejek byl testowany na zwierzetach?

Nie, produkty AVEBIO nie sa testowane na zwierzetach. Posiadamy certyfikat ViVa dla wegan i wegetarian nadawany przez Fundacje Miedzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierzat – Viva.

Czy olejek posiada jakies certyfikaty?

Tak, olejek arganowy AVEBIO posiada certyfikat Soil Association.

Czy ten produkt jest oryginalny i w 100% naturalny?

Tak jak w przypadku pozostalych olejków, olejek arganowy jest produktem jednoskladnikowym, czystym w 100%, bez sztucznych dodatków i konserwantów.

Jaki zapach posiada ten olejek?

Olejek arganowy posiada bardzo delikatny zapach (dla wielu osób praktycznie niewyczuwalny). Won olejku nie pozostaje dlugo na skórze.

Jak powinno sie stosowac?

Olejkiem arganowym mozemy pielegnowac zarówno twarz jak i cialo. Polecany jest równiez do pielegnacji wlosów. Olejek mozna stosowac samodzielnie jak i w polaczeniu z naturalna woda kwiatowa.

Skad pochodzi?

Olejek arganowy importowany jest prosto z Maroka z ekologicznych upraw.

Jak i z czego pozyskuje sie ten olejek?

Olejek arganowy pozyskuje sie z tloczenie na zimno jagód/orzechów drzewa Argania Spinosa. Dzieki czemu olej zachowuje wszystkie swoje cenne wlasciwosci.

Czy wiedziales o tym, ze?

– aby uzyskac litr tego cennego oleju potrzeba okolo 32 kg orzechów (jagód) arganii, a proces powstawania oleju trwa nawet do 24 godzin. Mimo, iz dzisiaj olej tloczony jest przez maszyny (dzieki czemu ma dluzsza trwalosc i jest dokladniej filtrowany z zanieczyszczen) nadal berberyjskie kobiety recznie rozgniataja skorupe orzechów. Zbiór orzechów odbywa sie podczas najwiekszych upalów, czyli na przelomie lipca i sierpnia.

– olejek arganowy jest glównie cennym zródlem kwasów Omega-6 i Omega-9 i witaminy mlodosci, czyli witaminy E;

– olejek arganowy zawiera wiecej witaminy E niz znana z jej zawartosci oliwa z oliwek. Witamina E pomaga równiez w walce z przebarwieniami skóry;

– marokanskie kobiety poprzedzaja namaszczenie ciala olejkiem arganowym zabiegiem oczyszczajacym z dodatkiem pasty oliwnej Savon Noir i glinki Rhassoul. Po zabiegu hammam skóra lepiej wchlania „zloto Maroka”;

– olejek arganowy regeneruje skóre zniszczona sloncem, dziala kojaco na oparzenia sloneczne. Czesto stosowany jest takze do opalania;

– olejek arganowy lagodzi objawy opryszczki, przyspiesza gojenie podraznien i zmian alergicznych oraz egzem;

– wymieszany z sokiem z cytryny regeneruje kruche paznokcie. Kilka kropel olejku wymieszaj z sokiem ze swiezej cytryny i wetrzyj na noc w plytke paznokcia i skórki wokól. Sok z cytryny wybiela plytke a olejek arganowy ja wzmacnia;

– wcierany w koncówki wilgotnych wlosów zabezpiecza koncówki przed rozdwajaniem, zastepuje odzywke do wlosów oraz swietnie pielegnuje i wzmacnia rzesy;

– jest czesto stosowany przy pielegnacji skóry z atopowym zapaleniem skóry i luszczyca wspomagajac leczenie dermatologiczne skóry;

– olejek arganowy czesto wykorzystywany jest do produkcji luksusowych, naturalnych mydel i szamponów.

Dostępność: dostępny od ręki