Ponad 90 pierwiastków śladowych, mikro i makro elementów w tym mieszanka wapnia i magnezu
Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów.
Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
Skład SPIRULINY to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów i beta karotenu. Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B – to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze.
- 100% wegetariańska, 100% wegańska, Non-GMO
- Nie zawiera glutenu, laktozy, soi, pestycydów, herbicydów, rozpuszczalników
- w całości naturalna
Spirulina Hawajska Pacifica®
Składniki: algi (Arthrospira platensis), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu
Porcja dzienna: 6 tabletek Opakowanie zawiera: 180 tabletek | |||
Wartość odżywcza | |||
Porcja dzienna 3g (6 tabletek) | 100 g | %RWS* w porcji dziennej | |
Wartość energetyczna | 42 kj/10 kcal | 1394 kj/ 333 kcal | – |
Tłuszcz W tym: – kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g 0,0 g 0,0 g | 0 g 0 g 0 g | – – – |
Węglowodany W tym: – cukry | 0,6 g 0,0 g 0,0 g | 20 g 0,0 g 0,0 g | – – – |
Białko | 2,0 g | 67 g | – |
Sól | 0,0 g | 0 g | – |
Witamina A (jako beta karoten) | 3 030,0 mcg | 101 000 mcg | 379 % |
Witamina K | 75,0 mcg | 2 500 mcg | 100 % |
Witamina B12 | 9,0 mcg | 300 mcg | 360 % |
Żelazo | 7,0 mg | 233 mg | 50 % |
Chrom | 50,0 mcg | 1 667 mcg | 125 % |
Molibden | 12,0 mcg | 400 mcg | 24 % |
Mangan | 0,4 mg | 13 mg | 20 % |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Spirulina to bardzo silny antyoksydant
DZIAŁANIE:
- wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
- wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do 1000 razy bardziej aktywne od innych preparatów polisacharydowych)
- regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12),
- obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
- wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego,
- posiada łatwo przyswajalne żelazo,
- zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
- bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
- wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
- opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
- jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.
Rząd USA uznał jakość i czystość przedstawionego produktu – Spiruliny, dając mu najwyższe oceny.
Jeżeli wiec kupujesz Spirulinę hodowaną poza granicami USA – nigdy nie będziesz pewien jej jakości.
UWAGA: Na rynku polskim większość spiruliny pochodzi z Chin, jej cena jest bardzo niska a jakość wątpliwa.
Wybór należy do Ciebie!!!
Warunki produkcji
- Kailua Kona na Hawajach ma najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe do produkcji spiruliny,
- upalne słońce operujące cały rok (im więcej słońca tym większa zawartość karotenoidów w spirulinie ),
- nieskazitelnie czysta woda z gruntowych źródeł deszczowego lasu wypełniająca baseny hodowlane,
- oceaniczna woda pobierana z głębokości sześciuset metrów do odżywiania spiruliny (ponad 90 pierwiastków śladowych, mikro i makro elementów w tym mieszanka wapnia i magnezu),
- baseny hodowlane położone są w bardzo bliskim sąsiedztwie oceanu,
- bliskość czynnego wulkanu, którego środowisko dostarcza naturalnej sody.
- oczyszczona soda używana jest do alkalizowania wody w basenach hodowlanych,
- Cyanotech Corporation to pierwszy i najstarszy producent Spiruliny Platensis na świecie, z olbrzymim doświadczeniem hodowlanym i stałą współpracą z wieloma placówkami naukowymi w USA i Japonii,
- dwadzieścia lat produkcji zaowocowało udoskonaleniem zwykłej odmiany spiruliny platensis, czyniąc ją najbogatszą w składniki lecznicze w porównaniu do spiruliny z innych światowych hodowli,
- do hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych – pestycydów, herbicydów,
- opatentowany proces suszenia i tabletkowania bez żadnych strat składników odżywczych (proces odbywa się w niskich temperaturach i braku dostępu tlenu),
- rodzaj opakowania produktu końcowego zabezpiecza spirulinę przed utlenianiem zarówno w trakcie transportu do odbiorców na całym świecie jak i później w sprzedaży detalicznej,
- szczegółowa kontrola jakości na każdym etapie produkcji (ponad 15 testów),
- hawajska spirulina Pacifica posiada wszystkie możliwe międzynarodowe certyfikaty jakościowe (m.in. ISO9002 i certyfikat koszerności) oraz certyfikaty bezpieczeństwa stosowania jakie są dostępne na świecie,
- produkt końcowy badany jest przez niezależne laboratoria w celu potwierdzenia jakości i bezpieczeństwa spożycia.
HAWAJSKA SPIRULINA PACIFICA NIE MA SOBIE RÓWNYCH NA ŚWIECIE , POSIADA WIĘKSZĄ KONCENTRACJĘ składników odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na świecie.
Spirulina zawiera:
● 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
● 2300% więcej żelaza niż szpinak,
● 375% więcej białka niż tofu,
● 300 %więcej wapnia niż mleko,
3g spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.
Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę „cyanobacterii”. W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się w strukturach komórkowych tych alg.
Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego, głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć.
Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w organizmie a w szczególności w wątrobie. Wykrywalność toksyn jest skomplikowana i wymaga szczegółowych badań.
Cyanotech Corporation – producent Spiruliny Pacifica wraz z kilkoma wiodącymi producentami spiruliny i chlorelli założyli konsorcjum „Phytotoxin Research Project”, na zlecenie którego opracowano metodę wykrywania microcyst w niebiesko-zielonych algach. Metodę wykrywalności opracowano w Wright State University.
Kupując produkty Cyanotech Corporation klient ma stuprocentową pewność, że otrzymuje produkt najwyższej jakości i całkowicie bezpieczny.
„ HAWAJSKA SPIRULINA PACIFICA” (LOGO) jest nazwą zastrzeżoną przez producenta Cyanotech Corporation.
Sposób użycia: od 6 do 10 tabletek dziennie
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci
Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia
Opakowanie: 180 tabletek ( tabletka = 500 mg )
Koszt dostawy: [button link=”https://tabelazdrowia.pl/sklep-kokosowy/” newwindow=”yes”] Koszt dostawy Suplementu[/button]
Spiruline już od lat stosowałem w akwarium. Pewnego dnia natknąłem się na odmianę dla ludzi i od tamtej pory korzystam regularnie. Moim zdaniem warto.