Kapsaicyna z ostrej papryki Habanero

 

polski produkt

 

 

Kapsaicyna

 

Kapsaicyna z papryki Habanero. Antynowotworowy składnik. Macerat na bazie papryki Habanero i Oleju Lnianego. (1 litr Kapsaicyny + 150g pestek wystarczy na ok. miesiąc kuracji)

Kapsaicyna jest stosowana zewnętrznie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie (głównie pod postacią maści i plastrów). Zwykle jest ona dodawana do specyfików w formie ekstraktu z papryki chili.

Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów. Naukowcy z Nottingham University wykazali, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do apoptozy (samozniszczenia), atakując ich mitochondria (które odpowiadają za wytwarzanie energii)[14]. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki (tzw. waniloidy) potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych[15].

Kapsaicynaorganiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Pomimo że nie jest typowym alkaloidem, zazwyczaj przypisywany jest do tej grupy związków[8][9]. Działa na receptory bólu (nocyceptory) powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej[10].

Ilość kapsaicyny w danej potrawie lub produkcie (czyli jego ostrość) jest mierzona w skali Scoville’a (w skrócie: SHU) i dla czystej kapsaicyny wynosi od 15 000 000–16 000 000 SHU[11] (dla porównania klasyczny sos Tabasco ma 2500–5000 SHU[potrzebny przypis]). Już 1–2 mg w 1 kg żywności nadaje jej intensywną pikantność

Mężczyźni i kobiety stosujący suplementy diety zawierające związki kapsaicyny tracą więcej brzusznej tkanki tłuszczowej niż ludzie przyjmujący inne środki wspomagające odchudzanie.

Kapsaicyna jest stosowana zewnętrznie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie (głównie pod postacią maści i plastrów). Zwykle jest ona dodawana do specyfików w formie ekstraktu z papryki chili.

Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów. Naukowcy z Nottingham University wykazali, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do apoptozy (samozniszczenia), atakując ich mitochondria (które odpowiadają za wytwarzanie energii)[14]. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki (tzw. waniloidy) potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych[15].

Naukowcy potwierdzają też, że kapsaicyna hamuje rozwój nowotworów: płuc, okrężnicy, prostaty,glejaka oraz czerniaka. Alkaloid wywołuje proces apoptozy (czyli śmierci) komórek nowotworowych, a także niszczy ich centra energetyczne – mitochondria.
Macerat na bazie papryki Habanero i Oleju Lnianego

Kapsaicyna:

Codziennie i tak dzień w dzień przez kilka miesięcy pijemy po 1-dnej dużej łyżce „od zupy” (ok. 5ml) przed każdym posiłkiem. Jako posiłek rozumiemy śniadanie, obiad, kolację oraz 2-gie śniadanie, podwieczorek czy też deser. Posiłkiem nie jest np.: zjedzenie jabłka. Dla złagodzenia ostrego smaku maceratu zaleca się Kapsaicynę popijać tłustym mlekiem. Nie wodą!!! Kapsaicynę najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym i ciemnym miejscu. Przed użyciem wstrząsnąć i wymieszać. Można ją przechowywać do 6 miesięcy od otwarcia butelki. Przy 3 posiłkach dziennie (śniadanie-obiad-kolacja) pijemy 3 łyżki maceratu na dobę. Kapsaicynę natychmiast połykamy nie zatrzymując jej na języku, ponieważ jej ostry smak może podrażnić kubki smakowe. Dla osób, które nie miały wcześniej kontaktu z ostrymi przyprawami proponuję przyjmować równolegle Ostropest Plamisty aby chronić nasz układ pokarmowy.

Tabela Zdrowia

Pasjonat sportowego i zdrowego trybu życia. Zajmuję się ułatwianiem wyszukiwania tego co chcemy

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com