Dr jacobs Witamina K2 naturalna – wegańska

#189#TabelaZdrowiaTF

Sklep Kokosowy

Opakowanie: krople 20 ml po 20 μg witaminy K2 (MK-7) w kropli

Cena: 69,00 zł

Dr jacobs Witamina K2

Bioaktywna i łatwoprzyswajalna witamina K2 (menachinon-7) rozpuszczona w ekologicznym, hypoalergicznym oleju słonecznikowym.

 

 


Witamina K2 jest uzyskana z roślin w procesie syntezy organicznej.

Proces syntezy organicznej z roślin (synteza czyli proces łączenia)

Metoda pozyskiwania K2 poprzez syntezę organiczną została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger’a Reidun’a Aukrust’a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 witaminy K2 z naturalnych substancji roślinnych: geraniolu* i farnezolu** w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej.

 

Witamina K2 w formie menachinonu-7 (MK-7)

krople 20 ml po 20 μg witaminy K2 (MK-7) w kropli*

w zależności od stosowania 75 – 300 porcji

* 20 μg (mikrogram) to 26,5% zalecanego dziennego spożycia
Bioaktywna i łatwoprzyswajalna witamina K2 (menachinon-7) rozpuszczona w ekologicznym, hypoalergicznym oleju słonecznikowym.

Witamina K2 jest uzyskana z roślin w procesie syntezy organicznej (więcej o syntezie organicznej na końcu opisu produktu).

Produkt wegański.

 Witamina K2 ma naukowo udowodniony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:

– dla prawidłowej krzepliwości krwi
– dla utrzymania zdrowych kości

Efekty nadmiernej podaży witaminy K – jak do tej pory nie zaobserwowano.

Witamina K2 w formie menachinonu-7 (MK-7) jest szczególnie dobrze przyswajalna i ma długi okres stabilnego trwania.

Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (antagoniści witaminy K jak antykoagulant typu kumaryny) powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!

Składniki: olej słonecznikowy (94%), przeciwutleniacz: ekstrakt bogaty w tokoferol (naturalna witamina E), menachinon (witamina K2).

Witamina K2 wraz z witaminą D współdziała w tworzeniu i utrzymaniu zdrowych, mocnych kości i zębów. Dlatego też polecamy przyjmowanie Witaminy K2 razem z produktem D3 Witamina słońca.

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i sposób użycia:

– osoby dorosłe: 8 kropli;
– dzieci do 15 roku życia: 2 krople;
– młodzież do 18 roku życia: 4 krople.

Produkt, po konsultacji z lekarzem, można podawać także niemowlętom oraz dzieciom do 18 miesiąca życia: 1 kropla.

Zakraplać wprost do jamy ustnej lub podawać na łyżeczce.

..

Zawartość w: witamina K / RWS*
8 kroplach 160 μg** / 213%
4 kroplach 80 μg / 106,5%
2 kroplach 40 μg / 53,2%
1 kropli 20 μg / 26,6%

* referencyjne wartości spożycia, ** mikrogram
.

.
Zalecane  dzienne spożycie witaminy K

Wiek Zalecane  dzienne spożycie witaminy K
Dzieci poniżej 12 miesiąca 4-10 μg
Dzieci (od 1 do lat 13) 15-50 μg
Młodzież i dorośli 60-80 μg
Kobiety w ciąży i karmiące 60 μg

Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, w temp. 6-25°C z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.  

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.

 

Fermentacja i synteza organiczna

Istnieją dwa sposoby produkcji witaminy K2 – w procesie fermentacji soi i w procesie syntezy organicznej z roślin.

Fermentacja soi

Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele produktów ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub maja formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.

Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.

Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans. Zaletą metody syntezy jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7.

Ponieważ w procesie syntezy organicznej nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.

*Geraniolorganiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.

**Farnezolorganiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym

***Biodostępność (dostępność biologiczna)określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.

Tabela Zdrowia

Pasjonat sportowego i zdrowego trybu życia. Zajmuję się ułatwianiem wyszukiwania tego co chcemy

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *