A co z tą dietą?? Co mamy jeść i ile ? wszystko i z umiarem.O hiszpańskim paradoksie i innych sekretach zdrowia.
Dzień dobry,
Kiedyś jajka były szkodliwe, bo tłuszcz i cholesterol.
Dziś jajka są zalecane.
Kiedyś sól była białą śmiercią, bo ciśnienie tętnicze krwi.
Dziś wiemy, że szkodzi głównie osobom z nadwrażliwością na sód.
I tak dalej…
Na przestrzeni lat zaszło wiele zmian w diecie.
Czy te najważniejsze są Ci znane?
Jeśli nie, witaj na pokładzie
Opiszę krótko kilka najciekawszych nowych zasad odżywiania dla zdrowia opisywanych w 2020 roku w prestiżowych źródłach.
Trzymaj się żywności nieoczyszczonej
Za przykład niech posłuży mąka żytnia.
Możemy jeść produkty na bazie pełnoziarnistej lub oczyszczonej.
W mące oczyszczonej (rafinowanej, przetworzonej) jest:77% mniej tiaminy 80% mniej ryboflawiny 81% mniej niacyny 86% mniej witaminy E 85% mniej magnezu 77% mniej potasu 76% mniej żelaza 78% mniej cynku.
Wniosek?
Chleb na zakwasie na mące żytniej pełnoziarnistej to bogactwo
witamin i składników mineralnych.
Chleb na oczyszczonej mące na drożdżach to nieporozumienie -
puste i niepotrzebne kalorie.
Podobnie w przypadku wszystkich innych produktów.
Na przykład produkty na bazie mleka odtłuszczone są gorsze dla większości ludzi od pełnotłustych.
Trzymajmy się żywności nieoczyszczonej, "pełnej", naturalnej.
Miej w diecie więcej witaminy C
Potrzebujemy więcej przeciwutleniaczy w diecie, szczególnie tak uniwersalnych jak witaminy C, ponieważ:
1 – Ze środowiska i z jedzenia wchłaniamy coraz więcej toksyn, które są źródłem wolnych rodników.
Witamina C pomaga je zredukować, przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu i z tych powodów chroni organizm.
2 – W procesie obróbki termicznej, na przykład smażenia, powstaje dużo szkodliwych substancji.
Jedną z nich są heterocykliczne aminy. Powstają na patelni, ale także na przykład podczas robienia tostów.
Witamina C przeciwdziała tym substancjom i przestają wywierać tak szkodliwy wpływ.
3 – Latem, gdy dużo czasu spędzamy na słońcu, kremy z filtrem nie chronią dostatecznie skóry przed UV.
A także innymi uszkodzeniami wolnorodnikowymi.
Witamina C w większych dawkach niż RDA zapewnia od wewnątrz ochronę skóry przed poparzeniami słonecznymi, nadmiernym opalaniem, fotostarzeniem się i nawet zmianami rakowymi.
4 – Osoby palące, a także które palą biernie, mają znacznie większe zapotrzebowanie na witaminę C.
Dlatego, że dym tytoniowy to źródło setek różnych toksyn, a mało co
tak dobrze redukuje i usuwa toksyny, jak właśnie witamina C. Jej zapotrzebowanie więc się zwiększa.
5 – Stresujący tryb życia wyzwala nadmiar kortyzolu, który utrzymuje
się nienaturalnie długo w organizmie w podwyższonym stężeniu.
Witamina C jest jedną z najlepiej przebadanych substancji, która pomaga organizmowi zmniejszyć nadmiar kortyzolu i przeciwdziałać jego skutkom.
Przejdźmy do kolejnego punktu.
Jedz więcej fasoli i innych roślin strączkowych
Chyba każdy z nas słyszał o "francuskim paradoksie".
Ale o "hiszpańskim paradoksie" już wie mało kto.
Ostatnie badania pokazują, że w Stanach najzdrowszymi ludźmi i najdłużej żyjącymi są Hiszpanie.
Mają o 25% mniejsze ryzyko śmierci z powodu głównych przyczyn, między innymi raka, chorób serca, cukrzycy.
Słowo "paradoks" wzięło się stąd, że Hiszpanie są mniej skupieni na dbaniu o zdrowie niż Amerykanie.
Rzadziej badają poziom glukozy (aby wcześnie wykryć cukrzycę), ciśnienie tętnicze (aby wcześnie wykryć nadciśnienie), mają niższy poziom wykształcenia, mniej wiedzą na temat zdrowia, są biedniejsi,
a zatrudnienie w zawodach o wysokim ryzyku dla zdrowia jest najwyższe.
Więc co odpowiada za lepsze zdrowie Hiszpanów oraz za ich długowieczność?
Naukowcy długo badali, który składnik diety odpowiada za lepsze zdrowie i długość życia Hiszpanów.
Ustalili, że jest to fasola i inne rośliny strączkowe.
Chociaż w Stanach Hiszpanie to 11% ludności, jedzą jedną trzecią ogółu spożywanej tam fasoli.
Czyli jedzą 4-5 razy więcej fasoli niż rdzenni Amerykanie.
Fasola zwykła, soczewica, bób, groch zwyczajny, ciecierzyca
pospolita.
Te i inne rośliny strączkowe powinniśmy jadać częściej.
Stanowią coraz bardziej docenianą grupę pokarmów.
Bez obaw spożywaj świeże jajka
To najlepsze źródło drogocennego biologicznie białka.
W skrócie, jajka zawierają wszystko prócz witaminy C.
Są bogatym źródłem na przykład luteiny i choliny.
I są też "napakowane" cholesterolem - ale to nic…
Napisałem "to nic", gdyż mają znikomy lub nie mają żadnego wpływu
na poziom cholesterolu we krwi.
Nie mówiąc już, że poziom całkowity cholesterolu sam w sobie jest
nic nieznaczący, bo na choroby serca chorują zarówno osoby z
niskim, jak i wysokim cholesterolem - dokładnie pół na pół.
Szkodliwa jest dopiero utleniony frakcja LDL cholesterolu, w skrócie nazywana ox-LDL.
Wieczna dieta na stronie: https://tabelazdrowia.pl/produkt/wieczna-dieta/
Loguj z: