Colvita Colway – kolagen

Colvita - kolagen naturalny

COLVITA – NUTRIKOSMETYK I SUPLEMENT DIETY

W ofercie firmy Colway znajdziemy suplement o nazwie Colvita. Jest o unikatowy na skalę świata produkt z kolagenem naturalnym

Colvita to suplement diety. Zdefiniujmy najpierw ten termin. Prawie każdy pamięta sceny z filmów lub książek fantasy z lat 60. i 70., w których wizja społeczeństwa XXI wieku polega na zjedzeniu garści kapsułek zamiast śniadania czy kolacji.

Czy pomysły autorów poszły za daleko?

Nie. Bo kiedy powstawały te prace, powszechne były już tabletki z syntetycznymi witaminami, koncentratami roślinnymi i ziołami. Pojawiły się również pierwsze drażetki zawierające mikroelementy.

Jest tylko jedna rzecz, którą pisarze i scenarzyści źle zrozumieli: gatunek ludzki nie zrezygnuje z tradycyjnego (nawet niezdrowego) jedzenia przez długi czas. Kapsułka białkowo-lipidowa jest zbyt dobra, aby w nadchodzących dekadach zastąpić dobrze upieczony kotlet schabowy i liofilizowaną bułkę węglowodanową Kaiser.

Jednak jeśli chodzi o biotechnologię, fantazja dogoniła ich bardzo szybko. W latach 80-tych kosmonauci dostarczali stacjom orbitalnym doskonale zbilansowane porcje, które trwały kilka miesięcy i ważyły ​​… pół kilograma.

W tym czasie nauka przeżywała wielką rewolucję. Okazało się, ile zależy od diety i czym różni się od zwykłej żywności. Które pokarmy utrzymują ciało w zdrowiu i kondycji, a które powodują choroby. Kiedy i jakie jedzenie leczy, a co powoli, ale skutecznie zabija …

Znajomość witamin i pierwiastków śladowych, tłuszczów i cholesterolu została rozszerzona ćwierć wieku temu. Odkryto procjany, przeciwutleniacze, biopolimery, pro-biotyki, koenzymy, likopen, przyjazne bakterie, indeks glikemiczny i wiele innych dietetycznych prawd.

Chociaż prowadzi się więcej badań w dziedzinie biochemii i dietetyki, niż było to wcześniej znane, obecnie możliwe jest (z genami nieobciążonymi chorobami dziedzicznymi) określenie „współpracowników” z wykorzystaniem dostępnej wiedzy żywieniowej. Za 20-30 lat będzie tylu stulatków, że popularna piosenka, która marzy o tylu latach, pójdzie źle, może nawet obraźliwie.

Literatura dotycząca zasadności spożywania suplementów diety jest już tak obszerna i rozpowszechniona, że ​​nie będziemy wysuwać argumentów oczywistych w XXI wieku. Dość powiedzieć, że malejąca grupa krytyków pigułek odżywczych jest zamykana przez coraz bardziej wyrafinowaną biotechnologię i obiektywne badania.

Ogromny już rynek suplementów diety, najbardziej dynamiczna gałąź sektora wellness, rozwija się dzięki obserwacji natury.

Od wieków obserwowano, że osoby, które jedzą tylko jeden ząbek czosnku dziennie, są znacznie mniej podatne na infekcje.

W efekcie mamy czosnek w kapsułkach, nic gorszego niż naturalny i nie zmienia naszego oddechu …

Olej z wątroby i wyciąg z chrząstki rekina mają jeszcze silniejsze właściwości przeciwzakaźne. Oczywiście są również dostępne w kapsułkach.

Od czego zależy wartość jedzenia? Dziś wiemy o tym dużo. Ludzie żyją długo i zdrowo, ich tkanki pozostają młode, a narządy funkcjonują – jeśli codzienna dieta zawiera witaminy, pierwiastki śladowe, „dobre” tłuszcze i białka, przeciwutleniacze, flawonoidy, procyjanki, hydroaminokwasy, łatwo przyswajalne węglowodany, prowitaminy, koenzymy i wiele innych, bardzo ważne na całe zaopatrzenie organizmu.

Zapewnienie organizmowi doskonale zbilansowanej diety przez cały rok jest dość trudne. Wiele potraw, które powinniśmy jeść, jest drogich, sezonowych niedostępnych lub po prostu ich nie lubimy.

W suplementach diety znajdziemy esencje spożywcze takie jak oleje z ryb i nasion, ekstrakty z dyni, karczochów, brokułów, kaszy gryczanej, alg, noni, skrzypu, aloesu, skórek czerwonych winogron, kory cynamonowej, żeń-szenia, drożdży, miłorzębu, zielonej herbaty, czosnku, propolisu i wielu innych bylin , Kwiaty, jagody i zioła, które zawierają przeciwutleniacze i hamują rozwój wolnych rodników, wirusów i grzybów. Flawonoidy, procyjany, peptydy, wolne aminokwasy.

Również likopen, koenzymy, beta-karoten, glukozamina, chondroicyna, niacyna, luteina, hydrokwasy, witaminy i mikroelementy, np. B. A, E, C, K1, B1, B2, B6, B12, D, F, PP, wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, jod, miedź, mangan, chrom, molibden, selen, cynk …

A także wiele innych składników, których organizm potrzebuje i których codzienne potrzeby z pewnością nie są najlepiej zaspokajane nawet przy zbilansowanej diecie. Aby tak się stało, musiałoby składać się z kilku tysięcy kilokalorii …

Tak, rzadko pojawiają się publikacje kwestionujące skuteczność i przyswajalność suplementów diety. Wciąż tkwiąc w mentalnym wieku rozczarowania świata medycznego, twoi autorzy zbyt wiele nadziei pokładają w syntetycznych witaminach i sztucznie izolowanych pierwiastkach.

Są jeszcze kraje w Europie (np. Polska), w których suplementy diety, najczęściej w postaci kapsułek lub drażetek, nie są uważane za ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ, a za produkty lecznicze. W efekcie najłatwiej kupować w aptekach, a sąsiedzi uważają kogoś, kto połyka garść odżywek na śniadanie w barze, np. Za ciężko chorego lub uzależnionego …

To jest nieporozumienie. Na szczęście zawsze jest fajniej. Każdy, kto był w dużym sklepie spożywczym w Europie Zachodniej, widział setki suplementów diety, które tworzą dużą półkę, ale są tam sprzedawane raczej jako żywność niż lekarstwa.

 

Więc suplementy nie leczą?

Wiele osób wie, że wyciąg z pokrzywy i skrzypu polnego (z dodatkiem ziół lub tabletek) leczy łamliwość włosów i paznokci po kilku miesiącach, a spożywanie czosnku (surowego lub kapsułkowanego) przez trzy miesiące leczy i uodparnia chroniczne przeziębienia.

Jednak już mniej mężczyzn wie, że systematyczne codzienne spożywanie oleju z pestek dyni (w postaci nasion lub kapsułek) zahamuje dalszy wzrost prostaty. Spożywając 3-4 gramy oleju z łososia – omega 3 lub z wiesiołka – omega 6 (w dowolnej postaci), co najmniej hamujesz odkładanie się w tętnicach blaszkami cholesterolowymi, co utrudnia przepływ krwi, a tym samym zmniejsza jej skuteczność i zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu .

W tym materiale, który jest przeznaczony tylko do użytku wewnętrznego członków Colway, należy szczerze powiedzieć kilka rzeczy. Istnieją suplementy diety będące kompleksami wieloskładnikowymi, takie jak dobrze znane „centrum” oraz takie, w których dominuje substancja kluczowa.

COLVITA należy do tej drugiej grupy, dlatego nieetyczne byłoby prezentowanie tego produktu jako uniwersalnego suplementu diety, zwłaszcza jako panaceum na sto bóli. Proszę, nie rób tego.

Profilaktyczne i uzupełniające działanie COLVITY ogranicza się głównie do pobudzenia procesów metabolicznych, których efektem jest powstawanie wewnątrzustrojowego kolagenu, oraz do efektów opisanych w literaturze medycznej, które są istotne dla pozostałych składników preparatu, tj. H. Odpowiednie są witamina E i ekstrakt z wodorostów.

I tak to dużo.

Jako suplement diety Colvita to rewelacyjny produkt. Przez pół roku ściągaliśmy do internetu absolutnie wszystkie szczegóły z całego świata, w których deklarowano lub reklamowano kolagen jako stymulujący wzrost kolagenu ustrojowego. Mamy duże pudełko, w którym możemy urządzić prawdziwą wystawę „pobożnych życzeń”. Ponieważ … znaleźliśmy w nich mało kolagenu i dlatego stworzyliśmy COLVITĘ.

Potrzeba suplementacji kolagenu jest oczywista.

W tym miejscu przytoczone zostaną informacje zawarte w książkach S. A. Batieczki oraz w opracowaniu dr. Marek Rachwa nie powtarza „Białko Młodości” (w scenariuszu, który czytasz). Dzieje się tak, ponieważ biotechnolodzy na całym świecie mają taką samą wiedzę. Nie masz jednak zbyt wielu opcji …

Prawie wszystkie suplementy produkowane od Japonii po Kalifornię, zwane „kolagenem” i kupowane w Internecie, okazały się hydrolizatem wytworzonym z pokruszonego włókna wołowego (lub nawet włókna wieprzowego) lub zwykłą żelatyną. Te zwane „kolagenem rybiego” – miały postać substancji rozpuszczalnych – czyli otrzymywano je ze sproszkowanych rybich skór lub łusek.

Nie twierdzimy, że są to produkty bezwartościowe. Jednak niska kondensacja peptydów i wolnych aminokwasów w nich oraz ich słaba przyswajalność przez system (indeks anaboliczny) sprawiają, że zakupy te są wyjątkowo nieopłacalne. Taką ilość kolagenu możesz dostarczyć organizmowi również w łatwo dostępnych pokarmach, takich jak galaretki, kraby, golonki – a nawet w dobrej kury w rosole… Zawarty w tych specjałach „kolagen” jest nie tylko nieporównywalnie gorzej przyswajalny , ale zawiera też śladowe ilości w porównaniu do COLVITA budowa aminokwasów tj. H. te, które są najbardziej wartościowe dla tworzenia nowych komórek.

Upraszczając: zawartość „kolagenu w kolagenie” w COLVIC, porównanie stężenia liofilizatu z hydrolizatami, budowa biochemiczna białka stanowiącego punkt wyjścia, usieciowanie podjednostek i wchłanianie produktów rozpadu są kilkadziesiąt razy większe .

Zaintrygowało nas kilka produktów, które były reklamowane jako „kolagen rybi”, a nawet jako „liofilizowany kolagen rybi”. Wszystkie zawierają białko. Jednak nie jest to kolagen w swojej rzeczywistej definicji „spirali łańcuchów peptydowych powstałych w procesie metabolicznym kręgowca”. Przeważnie była to „padlina peptydów” z dużych agregatów białek. Trudno też powiedzieć o metodzie „liofilizacji” tych białek, ponieważ nie można ich przywrócić do postaci rozpuszczalnej w wodzie.

Kolagen rybi jest zwykle trzeciorzędowy, co oznacza – rozpuszczalny w wodzie. Jeśli tak nie jest, oznacza to, że chwytliwy termin: kolagen został ponownie wykorzystany w celach marketingowych. Ceny tych produktów (relatywnie niskie) również wykluczają proces ekstrakcji i liofilizacji, a ich wartość odżywczą można porównać do dobrej domowej zupy rybnej, popularnego „ucha”.

COLVITA – DODATKOWE SKŁADNIKI

W 1922 roku odkryli witaminę E. K. Bishop i H. Evans z ich pomocą wyleczyli bezpłodność szczurów laboratoryjnych.

W przeciwieństwie do żartu. C jest rozpuszczalny w tłuszczach i nierozpuszczalny w wodzie. Istnieją różne formy witaminy E, które są pozyskiwane z roślin lub syntetycznie. Oleje tłoczone na zimno z kiełków roślin, które zawierają estry octanu alfa-tokoferolu (5, 7, 8-trimetylotokol) w postaci praworęcznej, jednak dopiero niedawno wykazały 100% aktywność biologiczną i są najlepiej przyswajane przez organizm ludzki.

Jest to bardzo ważne, ponieważ można odpierać zarzuty o niestrawność witaminy E, które są bezpodstawne, ponieważ dotyczą „starych” lub syntetycznych form tej witaminy. Dα-Tokoferol to zupełnie nowa biotechnologia. Substancja importowana z USA, znacznie droższa, pochodząca z kiełków wybranych roślin. Główna różnica polega na tym, że czyste preparaty tokoferoli są wrażliwe na tlen, promienie UV i wiele chemikaliów. Estry tokoferolu otrzymane w najnowocześniejszej technologii są odporne na te czynniki.

W 2008 roku duńscy naukowcy postawili hipotezę, że suplementacja witaminami E i A jest szkodliwa, biorąc pod uwagę ryzyko osłabienia immunologii organizmu. Jednak badania polegały na włączeniu witamin do przestarzałych receptur od 1982 do 2003 roku. W 2011 roku teza ta została oficjalnie uznana za fałszywą.

Teoria spiskowa „biznesu chorobowego” głosi, że potężne lobby medyczno-farmaceutyczne zawsze będzie próbowało zniesmaczyć profilaktykę witaminową, ponieważ jest skuteczna i nie obwinia „biznesu chorobowego” kolejnych ofiar. Patenty na witaminy wygasły lub chronią technologie, które są znacznie tańsze niż leki chemiczne. Jedno jest pewne. Należy przyjmować witaminę E, ponieważ jest ona najważniejszym suplementem po witaminie C, którego organizm potrzebuje do długiego i zdrowego życia.

1 mg D α – tokoferolu zastosowanego w COLVICA odpowiada aktywności biologicznej około 1 IU Witamina E zawarta w naturalnej żywności.

Witamina E była pierwszym lekiem, który w XX wieku nazwano „eliksirem młodości”. Dodaje witalności, witalności, energii i chęci do życia. Stymuluje syntezę kolagenu, poprawia wygląd skóry i chroni przed bezpłodnością.

Działanie farmakologiczne:

Podstawową funkcją biologiczną witaminy E jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki to niezwykle aktywne cząsteczki tlenu, które atakują prawie wszystkie składniki żywej tkanki. Cząsteczka witaminy E reaguje z wolnymi rodnikami i przekształca je w obojętne, nieszkodliwe substancje, które są następnie wydalane z organizmu z moczem. Podczas tego procesu sama witamina E traci swoją aktywność i tylko dzięki reakcji z kwasem askorbinowym, tj. H. Witamina C, zawarta również w naszym suplemencie COLVITA (w algach – forma leworęczna), przywraca aktywną formę tokoferolu. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające witamina ta nazywana jest „ochroniarzem” organizmu.

Właściwości przeciwutleniające tokoferolu są szczególnie ważne w przypadku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są częścią błon komórkowych. Kwasy te utleniają się pod wpływem tlenu i światła, co prowadzi do powstania dużej ilości wolnych rodników, co z kolei sprzyja uszkodzeniu błon komórkowych i zwiększa ich przepuszczalność. Witamina E przeciwdziała temu zjawisku. Błona komórkowa jest niezwykle ważna dla zdrowia i prawidłowego życia każdej komórki.

Po pierwsze, błony komórkowe służą do transportu i dostarczania komórkom wszystkich witamin i minerałów, a także hormonów i innych związków chemicznych, od których zależy aktywność i sprawność każdej komórki ciała. Płyny z substancjami odżywczymi, które krążą przez błony, są starannie dobierane. Innymi słowy, bez aktywnej aktywności błon komórkowych poszczególne tkanki nie otrzymałyby tego, czego potrzebują do prawidłowego funkcjonowania.

Obecnie można zrozumieć, dlaczego tak wiele chorób jest zależnych od stanu błon komórkowych, takich jak cukrzyca. Problem polega na nieprawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych, które nie mogą „transportować” glukozy z krwi.

Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym witamina E jest również pomocna w ochronie czerwonych krwinek (erytrocytów), które przenoszą tlen do każdej komórki organizmu. Czerwone krwinki również się starzeją, proces ten jest przyspieszany przez światło i tlen i prowadzi do zniekształceń. Jest to wynikiem utleniania tłuszczów, które tworzą błony komórkowe erytrocytów. Procesowi temu zapobiega przyjmowanie dodatkowych dawek witaminy E.

Badania wykazały, że 40-60 mg witaminy E dziennie to optymalna dawka chroniąca czerwone krwinki przed uszkodzeniem i deformacją. Tokoferol chroni czerwone krwinki wspomagając proces oddychania komórkowego oraz upośledzając prawidłowe funkcjonowanie i utrzymując wysoką wydolność mięśni. Stąd między innymi zaleca się sportowcom spożywanie pokarmów bogatych w witaminę E.

Witamina E pobudza także produkcję antykoagulantów i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób naczyń krwionośnych.

Współdziała również z witaminami A, C i karotenoidami oraz zmniejsza ryzyko raka, ponieważ te witaminy chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Niedobór witaminy E upośledza funkcję układu odpornościowego, ponieważ zmniejsza się stabilność błon komórkowych tego układu, a synteza związków obniżających odporność organizmu wzrasta. Jest wtedy bardziej podatny na infekcje i choroby przewlekłe.

Obecnie naukowcy uważają, że zaćma, stan prowadzący do upośledzenia wzroku, jest również spowodowany nadmierną produkcją wolnych rodników w organizmie. Ponieważ witaminy E, C i A działają jako przeciwutleniacze, chronią przed rodnikami, a tym samym pośrednio chronią nasze oczy przed tą chorobą. Uniwersytet w Tampere w Finlandii od wielu lat bada związek między poziomem niektórych witamin we krwi a rozwojem zaćmy.

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu, ale niskim poziomem witaminy E i prowitaminy A są około cztery razy bardziej narażone na rozwój zaćmy niż osoby z wysokim poziomem cholesterolu i tych witamin we krwi. U palaczy postęp zmętnienia soczewki, który doprowadził do zaćmy, był znacznie szybszy niż u osób niepalących.

Zdaniem naukowców ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa i zawał serca, zmniejsza się o 40%, jeśli organizm otrzymuje regularnie zwiększone dawki witamin przeciwutleniających, takich jak witamina E. Dzięki temu, że witamina E hamuje utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiega rozwojowi miażdżycy. Niewłaściwa dieta, tj. H.

Przejadanie się tłustym mięsem, białym chlebem, makaronem, cukrem, słodyczami prowadzi do tego, że organizm zawiera więcej różnych związków cholesterolu (zwanych lipidami). Lipidy krążą we krwi w dużych ilościach, a następnie odkładają się w ścianach tętnic, powodując ich zwężenie.

W ten sposób zaczyna się rozwijać miażdżyca, która jest zagrożona różnymi chorobami serca i naczyń krwionośnych. Ryzyko rozwoju arteriosklerozy wzrasta wraz z niedoborem witaminy E w diecie. Ponadto witamina ta obniża również poziom cholesterolu, co jest również ważne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.

Eliminuje irytujące nocne skurcze łydek spowodowane słabym krążeniem poniżej kolan. Choroba ta jest narażona głównie na kobiety w wieku powyżej 50 lat. Po tygodniu regularnego przyjmowania od 30 do 40 mg witaminy E zwykle następuje silna poprawa i skurcze ustępują.

Stwierdzono również, że E jest pomocna w powrocie do zdrowia nieprzyjemnych objawów związanych z menopauzą. Zazwyczaj dawki 30-60 mg witaminy E dziennie chroniły kobiety przed bólem, uderzeniami gorąca i niepokojem.

Witamina E jest również ważna dla prawidłowej produkcji nasienia u mężczyzn. Dlatego niedobór witaminy E może prowadzić do bezpłodności.

Wreszcie witamina E pomaga również w powrocie do zdrowia chorób skóry. Włączenie jest pomocne w przypadku tzw. „Plam starczych”, tj. H. Przebarwienia skóry, głównie dłoni osób starszych. Te plamy to grudki tłuszczu, które są utleniane przez wolne rodniki i nie można ich usunąć. To przebarwienie występuje również w innych tkankach. Tego przebarwienia można uniknąć, jeśli organizm regularnie otrzymuje wystarczającą ilość witaminy E w postaci aktywnej. Tokoferol nie tylko zapobiega tym plamom, ale także pomaga do pewnego stopnia je usunąć. Dodatkowo witamina E przyspiesza tworzenie się nowej tkanki po oparzeniach lub innych ranach, a także chroni przed promieniowaniem UVB. Pomaga również w walce z grzybicą.

Warto również wiedzieć, że witamina E znajduje się w następujących składnikach: kiełki pszenicy – 30,5 mg / 100 g, olej z kiełków – 250-520 mg / 100 g, w oleju sojowym – 115 mg / 100 g, w sałacie – 13 mg / 100 g, kapusta – 6 mg / 100 g, olej 8 mg / 100 g, ryby – 4-15 mg / 100 g, żółtka jaj – 3 mg / 100 g, olej lniany – 23 mg / 100 g, kiełki kukurydzy 16,4 mg / 100 g, olej sezamowy – 5 mg / 100 g, a także z wiesiołka, ogórecznika, czarnuszki, rzeżuchy, lipy, lubczyku, orzechów, pokrzywy, dzikiej róży, grochu, lucerny, koniczyny.

Jest obojętny nawet na wysokie temperatury, ale rozkłada się pod wpływem światła słonecznego.

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę E według różnych źródeł (skrajnie odmiennych w literaturze światowej) waha się od 30 mg do nawet 200 mg dziennie.

W dawkach wspomagający odpornośćch jest przepisywany nawet w ilości 400-600 mg.

Wskazania terapeutyczne to: kolagenoza, trądzik, dermatozy, wypadanie włosów, cukrzyca, zakrzepowe zapalenie żył, liszajec, twardzina skóry, alergie, stłuszczenie, marskość i zapalenie wątroby, kamica żółciowa, stłuszczenie, zanik mięśni, rak, retinopatie, zaburzenia erekcji, wysokie ciśnienie krwi, mukowiscydoza, choroba Parkinsona.

Jedna cząsteczka witaminy E chroni ponad 200 cząsteczek nienasyconych kwasów tłuszczowych przed wolnymi rodnikami!

Mogą neutralizować, a nawet hamować działanie tokoferolu – ale szczawiany i sole żelaza.

Dawka witaminy E w COLVICA (6 mg / kapsułkę) wydaje się być bardzo niska, ale jest to DL α-tokoferol, najbardziej aktywna forma dostępna we współczesnej biochemii.

Dla nas ważne jest, aby zwiększała się synergia z witaminą. C, selen, chrom i cynk (składniki alg), synteza kolagenu. Wchłania się do krwi i limfy wraz z hydroksyproliną i hydroksylizyną – trzeciorzędowymi produktami rozkładu kolagenu, a następnie metabolizowany w wątrobie i skórze i wydalany z żółcią, moczem i potem …

SEA ALGAE ma za sobą ogromną karierę w kosmetologii, dietetyce i medycynie. Jako pierwsi Japończycy odkryli dobroczynne właściwości alg. Dziś stanowią do 10% diety przeciętnego mieszkańca Japonii. Są częścią sushi, pożywnej zupy miso, sera tofu i chleba ryżowego. W klinikach w Osace i Kioto udowodniono niekwestionowany wpływ alg na raka. W rzeczywistości odsetek zgonów z powodu raka w Japonii jest najniższy na świecie.

Zachorowalność na raka piersi u kobiet jest nawet dwukrotnie (!) Poniżej średniej światowej. Wieloletnie badania przypisują to głównie diecie bogatej w algi. Chociaż ostatnio zrobiło się trochę cicho, algi Pacyfiku, Japonii (te wykonane ze Spiruliny) i Namibii (Eclonia maxima) – algi atlantyckie „rozwinęły” obszerną i wiarygodną literaturę na podstawie wielu badań klinicznych.

Fucus vesiculosus – bo my się tylko nimi zajmiemy, pół wieku temu stworzyli wspaniałe podwodne łąki w Zatoce Puckiej. Jednak zrzuty ścieków do Morza Bałtyckiego, trałowanie denne, turystyka i inna działalność człowieka doprowadziły do ​​degeneracji rodzimych alg. Chcielibyśmy powiedzieć, że składnik COLVITA to ekstrakt z rodzimych wodorostów, ale to nie byłaby prawda. Proszek algowy dla COLVITA jest obecnie pozyskiwany z odsolonej plechy morszczynu z naturalnych obszarów u wybrzeży Irlandii i Bretanii.

Wysokość plechy sięga 1 m. To brązowe wodorosty o prążkowanej strukturze i bąbelkach wody. Na końcach gałęzi znajdują się narządy rozrodcze (czerw i pień), które tworzą tzw. Pojęcia.

Za najbardziej bogate w bioprzyswajalne minerały uważa się obecnie algi właśnie z północnego Atlantyku, gdzie nie są poddane w procesie wegetacji temperaturom wysokim, ani też zbyt niskim i stanowią rzadko spotykany w przyrodzie skarbiec cennych składników odżywczych.

Krasnorosty atlantyckie zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, dziesięciokrotnie więcej wapnia niż mleko. Cztery razy więcej żelaza niż wołowina.

 

Od 2002 roku, kiedy wynaleziono metodę przetwarzania zwaną „Cell Burst Process”, która zastąpiła tradycyjne suszenie i umożliwiła zachowanie większości aktywnych składników w stanie nienaruszonym, wywołują one szczególne uczucie.

Algi użyte w Colvita kolagen przeszły taką obróbkę, a następnie proces mikronizacji, co dodatkowo podnosi poziom ich energii biologicznej. Do 2002 roku glony były produkowane jak zioła; H. Suszone i miażdżone, ale tylko część składników nadawała się do tej metody – najcenniejsze pozostały w komórkach glonów.

Komponent COLVITY kupowany jest od francuskiej firmy SETALG FUCOPHARM, absolutnego lidera światowego rynku w tym sektorze. Algi są zbierane z wybranych obszarów morskich (głównie z archipelagu Brehat i regionu Sillon de Talbert) o określonej porze roku, kiedy pogoda jest odpowiednia, a nawet podczas fazy księżyca. SETALG od lat specjalizuje się w pozyskiwaniu minerałów i pierwiastków śladowych z alg.

Francuscy botanicy doszli nawet do wniosku, że największe stężenie dobroczynnych składników wodorostów osiąga się podczas równonocy.

SELTAG Fucopharm suszy glony tylko na słońcu. Następnie są drobno mielone i umieszczane w bębnach ciśnieniowych. Gdy ciśnienie się waha, a temperatura jest niska, cała zawartość jonów zostaje uwolniona. Aby uzyskać 1 kg proszku (przed mikronizacją), należy użyć 25-35 kg świeżych liści. Cały skomplikowany proces przebiega zgodnie ze standardem UE dla leków rejestrowanych – Farmakopeą Europejską.

Fucus vesiculosus jest zjawiskiem natury – rodzajem pomostu między biotopem a biocenozą. Mają niezwykłą zdolność gromadzenia praktycznie wszystkich mikroelementów i minerałów zawartych w wodzie morskiej, a przede wszystkim najcenniejszych pierwiastków śladowych w formie przyswajalnej przez organizm roślinnej, a zatem najlepiej przyswajalnej. Wszystkie składniki alg są używane, usuwany jest tylko chlorek sodu (sól).

Oceanografowie od dawna dostrzegają ogromny potencjał alg. Wydaje się, że tylko postęp biochemii nadaje temu prawowitemu darowi morza należne mu miejsce. Zapytany o jedną z najbardziej odżywczych roślin na świecie, profesor H. D. Spencer z Yale odpowiedział dziennikarzowi Forbes: „Oczywiście wodorosty – gdyby tylko były trochę smaczne …

Jednak Spencer musi wiedzieć, że algi pacyficzne są bardzo często używane w kuchniach (np. Japońskiej) i w postaci sproszkowanej spiruliny są zagęszczaczami do zup, sosów i cenioną przyprawą.

Biochemicy byli zdumieni składem alg. Nie znajdziemy wielu organizmów tak bogatych w składniki odżywcze, nawet na lądzie.

Algi pęcherza moczowego zawierają białko w ilościach, których nie powstydziłyby się rośliny strączkowe. Są bogate w wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, selen, fosfor, chrom, cynk i jod, zarówno organiczne (dijodotyrozyna), jak i nieorganiczne. Znajdziemy tutaj witaminy z grup A, B, C, E i K.Węglowodany, błonnik, polisacharydy i niezbędne aminokwasy. Polifenole, karoten i błony śluzowe: kwas alginowy, fukoidyna, laminaryna, mannitol i bioflawonoidy, z których najważniejsze to flawon-3-d (OPC). Witamina C pozyskiwana z alg występuje w rzadkiej, ale pożądanej postaci dla leworęcznych.

Po usunięciu chlorku sodu (soli kuchennej) sproszkowane i zmikronizowane algi tworzą niemal idealnie zbilansowany kompleks witamin, makro i mikroelementów oraz innych cennych substancji. Są lekkostrawne i lekkostrawne, ponieważ ich skład mineralny jest zbliżony do naszych płynów ustrojowych.

 

Działanie Colvity – W czym może nam pomóc i do czego jest nam potrzebny  produkty Colwaya:

 

  • przyspieszyć metabolizm
  • przyspieszyć rozkład tłuszczu
  • przeciwdziałają zaparciom
  • obniżyć poziom cholesterolu
  • Zwiększyć odporność organizmu
  • Pomoc w niedoczynności tarczycy
  • Zmniejsz działanie wolnych rodników i T-Lympositide
  • poprawić krążenie krwi
  • alkalizuje krew
  • Pomóż złagodzić obrzęk i obrzęk
  • odtruć (także z pozostałości radioaktywnych)
  • Transform slime
  • wspomagają leczenie marskości wątroby
  • Zmniejsz kwasowość
  • Zapobiegaj procesom gnilnym w jelitach
  • Działa dermokosmetykiem
  • poprawiają kondycję włosów
  • Łagodzą łojotok i inne problemy skóry tłustej
  • Dzięki cynkowi mają właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze
  • Zawartość aktywnych peptydów i witamin pomaga uelastycznić skórę
  • Popraw ukrwienie skóry
  • Dzięki kwasowi alginowemu zwężają naczynia włosowate i leczą rumień
  • stymulują syntezę kolagenu, zwłaszcza typu I i III
  • Działania, o których w 2008 roku relacjonował ukraiński zespół S. A. Batieczki.
  • Przywróć zwiotczałą skórę podczas utraty wagi
  • Oczyść skórę z przebarwień
  • Wyeliminuj grzybicę palców stóp i paznokci
  • hamują siwienie i wypadanie włosów
  • Leczą alergie skórne
  • Łagodzą bóle reumatyczne i artretyczne
  • Znacząco przyspiesza leczenie złamań, zwichnięć i siniaków
  • zahamować postęp osteoporozy
  • poprawić wzrok

 

(pełniejsze i udokumentowane wnioski w książce S. A. Batieczki)

 

Uwarunkowania prawne

 

COLVITY jeszcze nie było w ofercie handlowej, gdy COLWAY już był zasypywany pytaniami o atesty, certyfikaty…

Wyjaśnijmy to od razu. Suplementy diety niewymagają w Polsce atestów. Ich sytuacja prawna ulega ciągłym zmianom, powodowanym rozmaitymi dyrektywami unijnymi. Nie ma jednakże w stanie prawnym na rok 2013 atestów, ani certyfikatów w ścisłym tego słowa rozumieniu i prosimy o nie więcej niepytać. Suplementy diety wprowadzane są do obrotu handlowego na podstawie zgłoszenia każdego z nich do Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Znak towarowy COLVITA i receptura tego suplementu zostały zastrzeżone przez nas w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej pod nr. Prawa Ochronnego 213182. Jest to więc marka handlowa będąca własnością COLWAY. Jednakże jej wytwórstwo konsekwentnie powierzamy firmie Inventia PT, która jest tym samym podmiotem odpowiedzialnym obecnie za ten produkt przed GIS-em.

pozycja nr 337 w rejestrze suplementów diety GIS.

COLVITA sklasyfikowana jest w PKWiU jako suplement diety, czyli żywność. 

Dawka 2 kapsułek dziennie (najlepiej przy pierwszym i ostatnim posiłku) jest zaleceniem bardzo ostrożnym. Przy spożywaniu 2 kapsułek dziennie nie istnieją żadne przeciwwskazania.

Dawka mniejsza np. 1 kapsułka dziennie lub przerwy w dawkowaniu, to za mało – jeśli ktoś „oszczędza”, obniżając dawkę dzienną, to prawdopodobnie długo czekał będzie na efekty działania i raczej się zniechęci do produktu. Przypomnijmy, że choć wysoko biodostępna – dawka witaminy E w jednej kapsułce COLVITY, to zaledwie 5 mg, zaś kolagen liofilizowany w jednej kapsułce, jakkolwiek anabolizujący niemal w 100 % – to zaledwie 0,11 mg.

A co z ewentualną dawką zwiększoną? Wielu konsumentów pyta o to, czy może spożywać większe porcje. Tymczasem w świetle obowiązujących również w Polsce dyrektyw unijnych, bez względu to, o jakich wspaniałych efektach spożywania większych, niż zalecane porcji Colvity ktokolwiek słyszał – zalecenie 2 kapsułek spożycia dziennego wynika z norm unijnych i nie podlega dyskusji. Inne podejście jest złamaniem dyrektyw.

Przepis ten zresztą ma swoje uzasadnienie, które warto znać. Składnikiem, który rzeczywiście i niezależnie od tego, co myślimy o biurokracji unijnej, zastanowić się każe nad jedzeniem COLVITY garściami, jest występujący w algach jod, w dwóch postaciach – dijodotyrozyny i w postaci nieorganicznej.

Dla osób z nadczynnością tarczycy bowiem, absolutnie bezpieczna dawka jodu suplementowanego, to właśnie 2 kapsułki COLVITY dziennie. I to mając na względzie, tę konkretnie grupę konsumentów (około 6% kobiet w Polsce posiada nadczynną tarczycę) – należy spojrzeć na zalecenie spożywania 2 zaledwie kapsułek Colvity dziennie – ze zrozumieniem.

COLVITA jako lek (…) Czy znajdzie się na liście leków?

 

Bo nie leży to w interesie uczestników sieci sprzedaży COLWAY. To tylko niewielka grupa menedżerów sieci; H. Farmaceuci, którzy postawili Cię w uprzywilejowanej sytuacji.

Niech COLVITA pozostanie suplementem diety. Jako produkt, który staje się masowy w systemie marketingu sieciowego, jest bardziej wymagający niż zrozumienie dostępne tylko w relacjach z aptekami.

Colvita – trochę historii.

Różne impulsy związane z pracami biotechnologicznymi nad kompleksem COLVITA na początku były rewelacyjnymi skutkami spożycia hydratu kolagenu rybiego na Ukrainie.

DR Sergey Anatoliewicz Batieczko, akademik Chernovsky, laureat światowych nagród, członek Towarzystwa Lekarskiego Ukrainy, pracownik Instytutu Patryka Holforda – odważył się narazić swoją administrację i karierę na niebezpieczeństwo. Spożywaj żel kolagenowy, który jest stosowany w Polsce jako kosmetyk …

Nawet w Polsce nikt nie odważył się zrobić niczego nieprawdopodobnego, gdzie prawdziwy kolagen był dostępny w dużej ilości opakowań i gdzie był dobrze znanym produktem.

Książka S. A. Batieczki „Kolagen – nowa strategia zachowania zdrowia i rozwoju młodzieży” uznana jest za rewelacyjną. To, co jest w tym skrypcie, jest koniecznością.

Stwierdzono, że kolagen trzeciorzędowy, rybi wchłaniany z przewodu pokarmowego omija oś: IGF – kalcytonina. Czyli od insulinopodobnych czynników wzrostowych, odpowiedzialnych za syntezę matrycy kostnej – do kalcytoniny, odpowiedzialnej za jej mineralizację.

Matrycą kostną jest, jak wiadomo kolagen. Ma to ogromne znaczenie, zawsze wówczas gdy istnieją przeciwwskazania dla kuracji hormonalnej. Prawidłowe wysycenie kolagenem przestrzeni zewnątrzkomórkowej chondrocytów wzmacnia też bardzo istotnie szkielet układu kostnego.

Kolagen rybi wytrzymuje w naturze nacisk ciśnień rzędu 500 kg/cm2. Ponadto ryby wykształciły bardzo prymitywny system immunologiczny w przeciwieństwie do ssaków. Alergizacja kolagenu rybiego, to zaledwie 0,2‑0,8% konsumentów. U pozostałej części populacji dostarczenie kolagenu rybiego poprzez układ pokarmowy wraz ze stopniowo zwiększaną ilością białka zwierzęcego w pożywieniu – „uczy” organizm alergika tolerancji na to ostatnie.

Trzeciorzędowy kolagen rybi hamuje aktywność kolagenozy 3, czyli metyloproteaz wytwarzanych m.in 
w komórkach czerniaka złośliwego (melanoma malignom).

Analiza działania kolagenu rybiego poprzez pryzmat badań dowodzi wtórnego wbudowywania się soli wapnia i fosforu, co może mieć wielkie znaczenie (fragment wykreślony, jako niezgodny z prawem, zakazującym obecnie „oświadczeń zdrowotnych” przy opisie produktów zgłoszonych do obrotu, jako suplementy diety).

Nikt dotąd nie podjął się w światowej farmakologii fuzji substancyjnej bioflawonoidów (flawon-3-d występujący w algach) z kolagenem. OPC i tak wyśmienicie syntetyzują kolagen, elastynę i proteoglikany. W COLVICE ułatwiono ten mariaż, co daje nadzieję na efekt (fragment wykreślony, jako niezgodny z prawem, zakazującym obecnie „oświadczeń zdrowotnych” przy opisie produktów zgłoszonych do obrotu, jako suplementy diety).

Glikokoniungaty, czyli biopolimery złożone powstają w ścisłej relacji z produkcją (a najlepiej czasową „nadprodukcją”) kolagenu ustrojowego. Choćby organizm nie zdołał go „zagospodarować” w pełni, to okresowy przyrost glikoniugatów, które uwalniają monomery (fragment wykreślony, jako niezgodny z prawem, zakazującym obecnie „oświadczeń zdrowotnych” przy opisie produktów zgłoszonych do obrotu, jako suplementy diety).

W naturalnych posiłkach takie ilości glikokoniugatów spotkamy co najwyżej w homarach, langustach, rakach, esencjonalnym wywarze z kości, duszonych grzybach.

Poza możliwością nadwrażliwości na jod osób z nadczynnością tarczycy (i tylko w przypadku równoległego spożywania innych preparatów z jodem) żadnych niekorzystnych interakcji nie stwierdzono. Odsetek osób uczulonych na białko rybie jest znikomy.

Uwagi praktyczne i marketingowe

Cena detaliczna, sugerowana Colway Colvita kolagenu może wydawać się subiektywnie wysoka. Jest to jednak cena porównywalna z wchodzącymi na rynek europejski nutrikosmetykami, od których COLVITA jest produktem zdecydowanie lepszym.

Prosimy także pamiętać, że 70% ceny detalicznej produktów, COLWAY oddaje z powrotem uczestnikom Sieci w postaci rabatów i wypłacanych prowizji. Kwota pozostała jest funkcją kosztów pozyskania surowców (także bardzo kosztownej liofilizacji kolagenu), marży hurtowej wytwórcy i COLWAY oraz podatku VAT.

Treści zawarte na opakowaniu i w ulotce wewnętrznej ograniczone są i podyktowane nowymi przepisami obligującymi dystrybutorów suplementów diety.

COLWAY nie ma nic przeciwko temu, by Uczestnicy Sieci dystrybucyjnej wstawiali COLVITĘ do placówek handlowych. W odróżnieniu od Kolagenu Naturalnego, którego sprzedaż „z półki” utrudnia formuła temperaturowa i związane z nią prawne uwarunkowania rękojmi – COLVITA może wpisać się w system dystrybucji „sklepowej”. Oczywiście z poszanowaniem reguł MLM.

Uwaga! Od 2013 roku Sieć nasza dysponuje własną, całkowicie bioorganiczną, lewoskrętną witaminą C. Produktowi temu poświęcona jest jednak osobna, bardzo obszerna publikacja: „Witamina C-olway“, którą serdecznie polecamy, jako uzupełnienie wiedzy podanej w tym skrypcie. Także wiedzy daleko wykraczającej poza aspekty samego kwasu askorbinowego.

Kolagen to najważniejsze białko w organizmie człowieka. Między innymi jest głównym budulcem tkanki łącznej, więzadeł, powięzi i ścięgien. Decyduje o zdrowiu kości, zębów, stawów i chrząstek.

Jej jakość w organizmie najszybciej świadczy o wyglądzie skóry i przebiegu procesów jej starzenia. Niektóre z (niezbędnych) aminokwasów budujących kolagen. Niedobór tylko jednego z nich i witaminy C jest częścią deregulacji behawioralnej i na przykład szkorbutu.

Marek Bormański * i Dr. Sergey Batechko ** zgadzam się:

„Prawidłowy wynalazek polskiej biochemii w ostatnich latach wojny Ekstrakcja kolagenu ze skór rybnych, dzięki której uzyskano strukturę superhelis organizmu dawcy. Otrzymany hydrat (a nie hydroliza) jest również w literaturze biochemicznym biochemicznym wrażeniem wysokiej eflicheum. 

Otrzymana sucha masa peptydów charakteryzuje się doskonałą rozpuszczalnością i silną higroskopijnością. Liofilizat (COLVITA®) zawiera mniej niż 2% wody i prawie 98% czystych białek, głównie biologicznie aktywnych mikropeptydów, które składają się ze wszystkich elementów budulcowych kolagenu.

Występuje w postaci proszku lub granulek. Proces izolacji cząsteczek – superhelis kolagenu – ze skór ryb poprzez ich nawilżenie i uwolnienie poprzez separację cząsteczek wody jest nieefektywny i kłopotliwy, a co za tym idzie – kosztowny. Jednak właściwości i finalny produkt okazują się całkiem rewelacyjne.

Stosunek NNU (Net Nitrogen Utilization) dla aminokwasów w otrzymanym proszku wynosi 98,96%. To najwyższy na świecie efekt anaboliczny, jaki został osiągnięty dla izolatu białka. Prawie wszystkie aminokwasy peptydów wypełniające kapsułki COLVITA® biorą udział jako cząsteczki – prekursory w budowie nowych białek w tkance organizmu!

Stąd kariera COLVITY®,
jako kapsułki młodości.

Rewitalizator kolagenu w skórze. COLVITA® jest zatem produktem wyjątkowym. Po raz pierwszy w historii świata te kapsułki kolagenowe zawierają liofilizat cząsteczek kolagenu, a nie hydrolizat włókniny, jak to praktycznie zawsze ma miejsce, gdy w reklamie używa się słowa KOLAGEN, który jest bardzo popularny w marketingu.

Skład kapsułki colway colvita kolagen uzupełniają mikronizowane algi oraz witamina E w aktywnej formie. Został opracowany biotechnologicznie w celu zapewnienia skuteczności pielęgnacji skóry od wewnątrz.

COLVITA® eliminuje czynniki sprzyjające procesom kolagenogenezy. Na przykład skutki diety z mniejszą ilością aminokwasów. Skutki uboczne przyjmowania dawek testosteronu powyżej 100 mg na tydzień również śmiertelnie zakłócają syntezę kolagenu.

Stwierdzono, że systematyczne stosowanie COLVITY® zwiększa skuteczność wielu leków wspomagających procesy kolagenogenezy w fibroblastach i chondrocytach – ośrodkach produkcji kolagenu. COLVITA® dobrze komponuje się ze specjalnościami takimi jak Deca, Equipoise, Anavar, Oxandrolone czy Primobolan oraz ze wszystkimi preparatami witaminowymi.

Podobnie Colvita ® poprawia skuteczność działania siarczanów chondroityny, N-acetyloglukozaminy i wielu innych substancji wspomagających trening sportowy. Na przykład wolne aminokwasy wyizolowane z znacznie mniej anabolicznych hydrolizatów kolagenu wołowego.

Jedynym przeciwwskazaniem do przekroczenia normy suplementacji RDA – 2 kapsułki COLVITY® dziennie – jest nadczynność tarczycy. Ponadto jest to w pełni bezpieczny preparat oparty wyłącznie na naturalnych składnikach.

Sportowcom zaleca się przyjmowanie 4-8 kapsułek dziennie podczas posiłków. Najlepsze efekty w wykorzystaniu potencjału COLVITY® osiągają osoby na diecie białkowej uzupełnionej witaminą C, która warunkuje procesy hydroksylacji proliny i syntezy dodatkowych cząsteczek kolagenu. “

Colvita kolagen firmy Colway mają w ofercie dwa warianty opakowania60 lub 120 kapsułek

Wartość odżywcza
Wartość energetyczna   9,54 kJ / 2,28 kcal
Tłuszcz   0,02 g
Kwasy tłuszczowe nasycone   0,006 g
Węglowodany   0,16 g
Cukry   0,09 g
Błonnik   0,21 g
Białko   0,25 g
Sól   0,02 g
Witamina E   12 mg ekwiwalent alfa-tokoferolu (100% RWS*)
Liofilizowany Kolagen   24 mg
Algi Fucus vesiculosus w tym jod   0,20 g 117,6 µg (78,4% RWS*)

Algi (Fucus vesiculosus), kolagen rybi, witamina E (octan D-α-tocoferylu), żelatyna rybia (kapsułka), liofilizowana cytryna (nośnik).

Dodatkowo suplement diety z kolagenem wymagał aktywnych syntetycznych składników pobudzających oraz nośnika dla zapewnienia jego prawidłowego wchłaniania. W Colvita Colway rozwiązano to biotechnologicznie poprzez dodanie do składu nowoczesnej formuły aktywnej witaminy E z nasion soi, ekstraktu z wodorostów i liofilizatu cytryny.


Colvita kolagen – Zamówienie

Colvita - kolagen najwyższej jakości

Tagi:

Z przyjemnością zobaczymy Twoje komentarze

Dodaj Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Suplementy diety, zdrowa żywność
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Cieszymy się, że jesteś z Nami
Resetuj Hasło
Porównaj przedmioty
  • Całkowity (0)
Porównać
Wózek sklepowy