Chlorofil to zielony barwnik występujący w roślinach, biorący udział w procesie fotosyntezy. Ma pozytywny wpływ na organizm człowieka, jest bowiem znany z właściwości oczyszczających. Chlorofil w Płynie to suplement doskonały dla układu krążenia. Ma przyjemny smak naturalnej mięty pieprzowej.
Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy z jakiejkolwiek przyczyny nie otrzymują światła słonecznego, np. pracownikom biur i mieszkańcom dużych miast, ludziom przemęczonym i zestresowanym.
Chlorofil jest pierwszą pomocą przy nagłym, nawet silnym zatruciu lub migrenie. To właśnie on nadaje zieloną barwę roślinom.
Chlorofil – zielony barwnik wchodzący w skład większości roślin. Jest to jedyna substancja w przyrodzie, która magazynuje światło słoneczne. Średnio co dziesięć sekund w żywym organizmie umierają miliony komórek, zastępowane nowymi pobierającymi pokarm z dostarczonych substancji. Ubogi w światło pokarm powołuje do życia komórki o niskim poziomie witalności, co w konsekwencji przyśpiesza proces starzenia organizmu. Przykładem może być zbyt duże spożywanie mięsa, nabiału, cukrów, słodyczy, kawy, napojów gazowanych i innych niezdrowych produktów żywieniowych, bardzo zakwaszających nasz organizm. W ten sposób w naszym organizmie mogą rozwinąć się liczne choroby.

By zachować równowagę kwasowo-zasadową na poziomie 7,35 musimy spożywać artykuły żywnościowe bogate w zasady, np. warzywa, owoce, pędy i kiełki, owoce w łupinach, niegazowaną wodę mineralną, ziołowe herbaty. Niestety pęd życia i skażona żywność często nie pozwalają nam na utrzymanie zdrowej diety. By zadbać o nasze zdrowie niezbędna jest suplementacja chlorofilem, który zrównoważy naszą złą dietę. Według naukowców, najbardziej korzystnym dla naszego organizmu jest chlorofil w postaci płynnej.
Oczyszczanie organizmu:
- – oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe,
- – eliminuje toksyny, metale ciężkie i wolne rodniki,
- – usuwa pozostałości po lekach,
- – oczyszcza przewód pokarmowy i wydalniczy,
- – pomaga oczyścić wątrobę,
- – dezaktywuje i eliminuje karcynogeny (substancje powodujące raka),
- – zwalcza i eliminuje bakterie patogenne, dezynfekuje i odtruwa organizm,
- – niszczy bakterie w ranach,
- – usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała.
Przeciwzapalne działanie:
- – przeciwdziała stanom zapalnym: ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit,
- – zatrzymuje próchnicę i choroby dziąseł (stosować jako aplikacje),
- – zmniejsza ilość wydzielin kataralnych i poprawia naturalny drenaż nosa,
– leczy wszelkie stany zapalne skóry,
– leczy żylaki, - – łagodzi objawy bolesnych hemoroidów.
Przywracanie równowagi w organizmie:
- – utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- – usprawnia organizm,
- – reguluje pracę jelit i pomaga pozbyć się gazów,
- – stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie,
- – łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi.
Odżywianie i regeneracja organizmu:
- – wspomaga regenerację czerwonych krwinek,
- – usprawnia prace tarczycy i trzustki,
- – zapobiega kamicy nerkowej,
- – zwiększa odporność organizmu,
- – przyspiesza proces gojenia ran,
- – przyspiesza gojenie się wrzodów,
- – wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit,
– uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K, - – dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała,
- – poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących,
- – wpływa korzystnie na narządy limfatyczne,
- – wzmacnia układ naczyniowy,
- – wspiera leczenie cukrzycy,
- – łagodzi objawy astmy,
- – pomaga przy anemii,
- – może zapobiegać zmianom patologicznym w molekułach DNA,
- – może blokować pierwszy etap przekształcania zdrowych komórek w rakowe i zapobiegać chorobom nowotworowym,
- – pobudza proces utleniania i stymuluje regenerację komórek w organizmie, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu i arteriosklerozie,
- – odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową), odmładza skórę i pomaga w zachowaniu młodości ciała,
- – kontroluje problemy skórne poprzez eliminację wolnych rodników,
- – chroni przed szkodliwym promieniowaniem,
- – łagodzi stan nerwowy i zmniejsza niepokój,
- – dodaje energii.
Zawartość składników w 1 łyżeczce 5 ml: chlorofilina sodowo-miedziowa – 15 mg.
Inne składniki: woda oczyszczona, gliceryna rozpuszczalna (stabilizator), olejek miętowy (substancja aromatyczna).
Jedną łyżeczkę produktu dodać do szklanki wody lub innego napoju, pić 3 razy dziennie w trakcie posiłków.
Zdaniem prof. Ragnar Berg, amerykańskiego eksperta ds. żywieniowych, utrzymanie zdrowia zależy od codziennej diety. Powinna składać się w 20% z produktów kwaśnych, a w 80% z pokarmów o odczynie zasadowym. W zdrowym ciele współczynnik pH powinien mieścić się w przedziale 7,3-7,4 co odpowiada odczynowi zasadowemu. Dieta bogata w żywność kwaśną w dłuższej perspektywie podniesienie kwasowość naszego organizmu (zakwaszając go), wywołując zaburzenia, stany zapalne, w tym choroby serca, zapalenie stawów, wyższe ciśnienie tętnicze, udary, cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu itd.
W obliczu wielu potencjalnych zagrożeń dla zdrowia, czyhających w żywności i napojach (ważna jest jakość wody pitnej), musimy zagwarantować sobie zdrową dietę, zapewniającą właściwy pobór substancji odżywczych. CHLOROFIL W PŁYNIE pobudza proces oczyszczania organizmu z toksyn.

Struktura chlorofilu jest bardzo zbliżona do hemu, barwnika krwi. Cząsteczka hemoglobiny ma prawie taki sam kształt jak cząsteczka chlorofilu. Hemoglobina posiada w swoim centrum atom żelaza (Fe), natomiast chlorofil atom magnezu (Mg). W skład chlorofilu wchodzi 2,7% magnezu co daje kolor liści i igieł.
Chlorofil jest zdolny do prowadzenia reakcji fotochemicznej, której energia kumuluje się w trwałych związkach biochemicznych. Glonom ten związek jest niezbędny do przyswajania promieni słonecznych i ich zamianę na energię.
Chlorofil, podobnie jak hemoglobina ma ogromną zdolność i łatwo łączy się z tlenem. Gdziekolwiek znajdzie się w Twoim organizmie, jako idealny chelator, zawsze zabiera ze sobą niepotrzebne komórkom produkty przemiany materii. W ten sposób rozwój ewolucji świata roślinnego i zwierzęcego został udokumentowany przez Leonarda Marchlewskiego, profesora chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Chlorofil ma szczególne znacznie w chorobach układu odpornościowego, nowotworach i chorobach autoimmunologicznych.
Lucerna jest jednym z najlepszych źródeł białka, chlorofilu, karotenu, witaminy A (retinolu), witaminy D, E, B6, K i kilku enzymów trawiennych. Dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu, który zezwala na dobrą absorpcję składników mineralnych, lucerna jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i pierwiastków śladowych.