Sprawozdanie z badań wpływu PBM agro marki S-PROBIO na warzywa i wybrane rośliny rolnicze
- Cel badań:
Celem badań była ocena przydatności probiominerału w ekologicznym systemie uprawy. roślin
- Przebieg badań:
Doświadczenie przeprowadzono w dwóch lokalizacjach na terenie województwa lubelskiego:
- a) w Dąbrówce – uprawa sałaty, marchwi i ziemniaków
- b) w Chełmcu – uprawa kukurydzy i soi
Przed posadzeniem, młode rośliny sałaty i ziemniaki zostały zanurzone w mieszaninie wody z probiominerałem (stosunek probiominerał:woda wynosił 1:5). Nasiona marchwi, kukurydzy i soi zanurzono w roztworze probiominerału przez okres 20 minut, a następnie obtoczono je w suchym probiominerale.
W celu określenia wpływu probiominerału na wzrost i plonowanie wykonano pomiary, które zostały przedstawione w Tab. 1,Tab. 2,Tab. 3,Tab. 4,Tab. 5.
- Wyniki
Sałata
Tab.1 Wpływ probiominerału na wzrost sałaty oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Sałata | ||
| probiominerał | Kontrola |
| x±SD | x±SD |
Świeża masa [g] | 97,92± 46,56 | 31,5± 13,13 |
Wysokość rośliny (część nadziemna) [cm] | 21,12± 2,25 | 15,37± 3,66 |
Wilgotność [%] | 58,9± 3,03 | 61,1± 3,56 |
Długość korzenia [cm] | 6± 1,63 | 5,5± 1,29 |
Średnica główki [cm] | 22,2 ± 1,93 | 16,71 ± 0,7 |
Szerokość liści [cm] | 11,25± 1,04 | 6,9± 1,76 |
Zawartość chlorofilu | 18,53± 3,08 | 17,23± 3,99 |
Witamina C [mg/l] | 182 | 180 |
Azotyny NO2 [mg/l] | 4,4 | 3,6 |
Azotany NO3 [mg/l] | 46 | 202 |
Sałata, która rośnie w symbiozie z probiominerałem, wykazuje stały i zrównoważony wzrost. Główki są zaokrąglone, a liście są szerokie i elastyczne. W stosunku do roślin kontrolnych, te okazy były znacznie większe, a ich korzenie dłuższe. Stwierdzono większą zawartość suchej masy i chlorofilu. Stężenie witaminy C oraz azotynów było na podobnym poziomie (tab. 1).
Rośliny kontrolne, które nie zostały zanurzone w probiominerale wykazywały nierówny wzrost, miały słabsze, podłużne liście, o mniejszej jędrności (wiotkie), suche (brązowe) u nasady zdj. 1).
Zdj. 1 Kontrola Sałata traktowana probiominerałem
Marchew
Tab. 2 Wpływ probiominerału na wzrost marchwi oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Marchew | ||
| probiominerał | Kontrola |
| x±SD | x±SD |
Wysokość rośliny (część nadziemna) [cm] | 54,4± 4,93 | 45,3± 5,46 |
Wilgotność [%] | 49,3± 2,71 | 48,6± 3,29 |
Długość korzenia [cm] | 14,1± 2,35 | 12,4± 2,21 |
Masa 10 korzeni [g] | 200,95 | 120,82 |
Witamina C [mg/l] | 61 | 61 |
Azotyny NO2 [mg/l] | 1 | 0,8 |
Azotany NO3 [mg/l] | 15 | 23 |
Marchew potraktowana probiominerałem była wyższa w porównaniu do kontroli, korzenie były łuższe i większe i miały istotnie większą masę. Zawartość suchej masy oraz witaminy C i azotynów była zbliżona do marchwi kontrolnej (tab. 2 ).
Ziemniak
Tab. 3 Wpływ probiominerału na wzrost ziemniaka oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Ziemniak | ||
| probiominerał | Kontrola |
| x±SD | x±SD |
Wysokość rośliny (część nadziemna) [cm] | 37,3± 4,03 | 28± 2,76 |
Wilgotność [%] | 40,4± 2,09 | 48,1± 2,54 |
Długość korzenia [cm] | 29± 5,48 | 39,5± 2,38 |
Bulwy [g] | 243 | 38,4 |
Zawartość chlorofilu | 41,85± 7,09 | 40,09± 4,22 |
Witamina C [mg/l] | 139 | 132 |
Azotyny NO2 [mg/l] | 0,9 | 1,3 |
Azotany NO3 [mg/l] | 71 | 126 |
Ziemniaki z obszaru kontrolnego, które rosły bezpośrednio obok tych hodowanych z użyciem probiominerału, wykazywały cechy porównywalne do tych leczonych preparatem. Pozostałe rzędy w obszarze kontrolnym były znacznie uszkodzone przez stonkę ziemniaczaną. Pędy były niedługie, a większość liści została zniszczona przez szkodnika. Na niewielej liczbie pozostałych liści obserwowano czarne, nekrotyczne plamy (zdjęcie 2).
Rośliny ziemniaka, które były traktowane probiominerałem, okazały się większe i bardziej zdrowe. Wykazywały one większą masę roślinną oraz posiadały więcej bulw. Zaobserwowano tylko pojedyncze suche liście oraz pojedyncze osobniki stonki ziemniaczanej (zdj. 3 ).
Zdj. 2 Ziemniak kontrola
Zdj. 3 Ziemniaki traktowane probiominerałem
Kukurydza
Tab. 4 Wpływ probiominerału na wzrost kukurydzy oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Kukurydza | ||
| probiominerał | Kontrola |
| x±SD | x±SD |
Masa (plon) kolb z 20 roślin [g] | 5948,9 | 3592,5 |
Masa ziaren z 20 kolb [g] | 2718,47 | 1913,25 |
Średnia masa 20 kolb [g] | 210,5 | 166,7 |
Długość kolb [cm] | 18,95± 2,5 | 15,98± 2,94 |
Wilgotność [%] | 32,9 | 28,7 |
Mtn [g] | 423,3 | 310,0 |
Kukurydza, która była traktowana probiominerałem, wykazywała znacznie większy plon. Kolby i ziarna były większe w porównaniu z roślinami kontrolnymi, co potwierdza większa masa tysiąca nasion (tabela 4).
Soja
Tab. 5 Wpływ probiominerału na wzrost soi oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Soja | ||
| probiominerał | Kontrola |
| x±SD | x±SD |
Średnia masa 20 strąków [g] | 14,18 | 11,57 |
Długość strąków [cm] | 4,99± 0,46 | 4,79± 0,63 |
Wilgotność [%] | 6,6 | 6,8 |
Mtn [g] | 140,50 | 137,92 |
Soja, która była traktowana probiominerałem, podobnie jak wszystkie badane gatunki roślin, charakteryzowała się lepszymi wskaźnikami wzrostu w porównaniu z roślinami kontrolnymi, choć różnica nie była tak wyraźna jak w przypadku kukurydzy. Nasiona soi hodowane z probiominerałem były preferowane przez sarny, podczas gdy te z roślin kontrolnych nie, co sugeruje ich lepszy smak. Ten lepszy smak wynika z wyższej zawartości cukru i związków bioaktywnych.
Wnioski
Użycie probiominerału miało wpływ na zwiększenie plonów roślin oraz ich zdrowia.
Nie zaobserwowano jednak istotnych różnic w kontekście zawartości chlorofilu, witaminy C, azotanów i azotynów. Aby rzetelnie ocenić wartość zdrowotną badanych gatunków roślin, konieczne jest zbadanie ich zawartości polifenoli oraz aktywności przeciwutleniającej. Wskazane byłoby również zbadanie liczby i jakości mikroorganizmów obecnych w roślinach oraz w ryzosferze – czyli strefie korzeniowej badanych roślin.