Ponad 90 000 produktówProdukt potrzebny każdemu po ukończeniu 12 tego roku życia Darmowa dostawa uzależniona jest od minimalnej kwoty u danego sprzedawcy Super tarcza antywirusowa

Ozonator do żywności – narzędzie do walki z chemią i zanieczyszczeniami

Ozonator do żywności to niewielkie urządzenie o niesamowitej mocy, które może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W zaledwie kilka chwil potrafi skutecznie i w bezpieczny sposób pozbyć się zanieczyszczeń i szkodliwych substancji z żywności. Może służyć do płukania owoców, warzyw, mięsa i wielu innych produktów spożywczych. W czym tkwi sekret jego działania?

Jak działa ozonator do żywności?

Metoda dezynfekcji ozonem wciąż jest mało znana, niedoceniana i niezbyt popularna, zupełnie niesłusznie. Ozonowanie żywności to jedna z najprostszych osób na szybką i skuteczną dezynfekcję produktów spożywczych i nie tylko ich. Potrzebna jest jedynie woda oraz ozonator do żywności. Metoda ozonowania polega na oczyszczaniu produktów z wykorzystaniem aktywnego tlenu, czyli ozonu, jednego z najskuteczniejszych spośród znanych środków do dezynfekcji. Aby móc zrozumieć przebieg całego procesu i jego zalety, trzeba wiedzieć, czym jest i jak działa ozon oraz jakie są jego możliwości.

 

Ozon jest odmianą tlenu, czyli gazu będącego podstawowym składnikiem powietrza, którym oddychamy, jednak został odkryty kilkadziesiąt lat później niż sam tlen. Potocznie nazywa się go często „aktywnym tlenem”. Różnica między tlenem a ozonem teoretycznie jest niewielka. Tlen ma symbol 02, ozon jest oznaczony symbolem 03, cząsteczka tlenu składa się z dwóch atomów, a ozon jest trójatomową cząsteczką tego samego gazu. Po symbolu można poznać, że ozon jest po prostu tlenem wzbogaconym o jeden atom. Ten dodatkowy trzeci atom po uwolnieniu oddziałuje na otoczenie i dzięki swoim właściwościom może pełnić funkcję silnego sterylizatora.

W przypadku ozonatora działa on na ozonowaną substancję dotleniając ją i usuwając przeróżne zanieczyszczenia. Atakując i utleniając ściany komórkowe organizmów, ozon jest w stanie zniszczyć wszelkie patogeny i substancje groźne dla zdrowia.

 

Ozon powstaje w naturalnych warunkach, jest wytwarzany między innymi podczas wyładowań atmosferycznych i to on jest sprawcą wyczuwalnego po burzy charakterystycznego zapachu świeżego powietrza.  Na co dzień jest też obecny w atmosferze, gdzie jako składnik warstwy ozonowej pochłania część szkodliwego promieniowania ultrafioletowego. Można go też wytworzyć przy użyciu generatorów ozonu, urządzenia takie są nazywane ozonatorami i mają zastosowanie także w gospodarstwie domowym. Są przydatne między innymi w kuchni, gdzie można je wykorzystać do oczyszczania żywności. Bakteriobójcze działanie ozonu jest udowodnione naukowo i pojawia się już przy stężeniu na poziomie 13 μg/dm3.

 

Domowe ozonatory są znacznie mniejsze od przemysłowych, są też tańsze i prostsze w obsłudze. Najczęściej ozonator do żywności ma formę niewielkiego, przenośnego urządzenia i może działać na dwa sposoby: z wodą lub bez. W przypadku ozonowanie z wykorzystaniem wody działanie urządzenia polega na wprowadzeniu ozonu do wody, która posłuży później do dezynfekcji produktów spożywczych. Taki ozonator najczęściej jest urządzeniem wyposażonym w pojemnik na wodę i kosz na ozonowane produkty. Ozonowanie trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, po tym czasie produkty są odkażone i bezpieczne do spożycia. Ozonator do żywności może działać także bez wody, wtedy potrzebne jest szczelne naczynie lub pojemnik, do którego trafi powietrze nasycone ozonem. W tym przypadku ozonator będzie posiadał rurkę, którą należy umieścić np. w woreczku strunowym, w którym wcześniej powinny wylądować produkty przeznaczone do ozonowania.

 

Warto pamiętać, że im wyższa temperatura, tym szybciej następuje rozpad cząsteczek ozonu i rozpoczyna się jego działanie. Przykładowo, w wodzie o temperaturze 20°C cząsteczka ozonu będzie się rozpadała około 30 minut, w 50°C potrwa to zaledwie kilka minut. Czas działania ozonu różni się też w zależności od otoczenia, w wodzie jest nieco krótszy niż w powietrzu.

Ozonowanie żywności w domu – czy ma sens?

Ozonator do żywności to nie tylko gadżet, ale sposób na zdrowie. To niewielkie, niepozorne rządzenie ma wielką moc i nie bez powodu jest nazywane sterylizatorem. Działając bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo jest w stanie błyskawicznie usunąć z pożywienia wszystko to, co może zagrażać zdrowiu. Korzystanie z ozonatora może przynieść mnóstwo korzyści, od poprawy higieny, przez poprawę smaku i jakości potraw, aż po ochronę przed chorobami i zakażeniami. Urządzenie służy do dezynfekcji i nie wymaga stosowania żadnych środków chemicznych. Po wejściu w reakcje z bakteriami, grzybami i innymi drobnoustrojami ozon momentalnie doprowadza do ich całkowitego zniszczenia. Potrafi w zaledwie kilka chwil oczyścić żywność ze wszystkich możliwych zanieczyszczeń, usuwa zarówno substancje chemiczne, jak i zanieczyszczenia mikrobiologiczne.

 

Na liście tych najpopularniejszych znajdują się:

  • pestycydy (glifosat, fosforany, azotany i azotyny),
  • antybiotyki i hormony,
  • konserwanty,
  • metale ciężkie,
  • bakterie,
  • roztocza,
  • wirusy,
  • pleśnie,
  • zarodniki grzybów.

 

Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją, przy okazji pomaga usunąć zawarte w niej zanieczyszczenia, chlor, żelazo oraz wapń. Dodatkowo wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Ozonowanie ma dzięki temu wpływ między innymi na bakterie chorobotwórcze, w tym szczególnie groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli, E. Coli, Clostridium oraz Cryptosporidium. Aktywny tlen ogranicza też właściwości alergenów wywołujących alergie. Co więcej, ozon pozbywa się bakterii znacznie szybciej niż np. chlor wykorzystywany do dezynfekcji. Jego działanie bakteriobójcze jest prawie 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż w przypadku chloru. Dzięki właściwościom ozonu ozonowanie żywności jest wykorzystywane jako metoda na skuteczne pozbycie się wszelkich zanieczyszczeń z pożywienia w domowych warunkach. Jest to metoda dużo wygodniejsza i szybsza od, chociażby popularnego płukania w roztworze wody z octem i sodą oraz znacznie zdrowsza i bezpieczniejsza od chemicznego czyszczenia.

 

Domowy ozonator do żywności jest niedrogi, bardzo prosty w obsłudze, a przy tym wielofunkcyjny. Urządzenie jest co prawda przeznaczone głównie do produktów spożywczych, ale bez problemu można w nim oczyszczać także inne przedmioty codziennego użytku. Doskonale sprawdzi się do dezynfekcji naczyń, sztućców, przyborów kuchennych, zabawek czy drobnych akcesoriów lub obuwia sportowego. Można go wykorzystać nawet do odświeżenia kuchennych szafek lub lodówki w celu pozbycia się nieprzyjemnych zapachów. Ozonowanie lodówki nie wymaga jej opróżniania, a to pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

 

Urządzenie można z powodzeniem wykorzystać także do oczyszczania i uzdatniania wody pitnej, przede wszystkim tej kranowej. Trzeba pamiętać jednak o tym, że ozon jest gazem nietrwałym, więc woda po oczyszczeniu może być bardzo szybko ponownie skażona. Wykorzystanie go do wody pitnej ma sens tylko wtedy, gdy jest on użyty bezpośrednio przed spożyciem wody. Ozonowanie wody nie jest niczym skomplikowanym, wystarczy umieścić jeden z dyfuzorów w pojemniku napełnionym wodą z kranu. Czas ozonowania będzie uzależniony przede wszystkim od mocy urządzenia, ale też od temperatury wody. Po około 20 minutach od zakończenia ozonowania woda jest gotowa do użycia. Można ją wykorzystać do picia, gotowania, a nawet do płukania zębów czy codziennej toalety. Ozonowana woda jest polecana przy problemach skórnych. Kąpiel ozonowa może dotlenić skórę i poprawić jej wygląd oraz wspomóc leczenie trądziku czy chorób grzybiczych.

 

Ozonowanie może się sprawdzić także jako sposób na oczyszczanie przydomowego basenu, można nim zastąpić lub ograniczyć chlorowanie wody. Wodę po ozonowaniu produktów spożywczych (z wyjątkiem mięsa i ryb) można wykorzystać do podlewania domowych roślin.

Ozonator do żywności – wpływ ozonu na smak i jakość pożywienia

W dzisiejszych czasach coraz trudniej o zdrową żywność, a na sklepowych półkach aż roi się od produktów przetworzonych i naszpikowanych chemią. Problem dotyczy szczególnie produktów pochodzących z importu. Egzotyczne warzywa i owoce bardzo często na czas podróży są spryskiwane przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich trwałość. Owszem, pozwoli im to na bezpieczne pokonanie drogi z pola na sklepowe półki, ale z pewnością nie będzie korzystne dla zdrowia. Jedynie mając dostęp do ekologicznej żywności lub posiadając produkty z własnych upraw, można być pewnym ich składu i pochodzenia. Takie produkty można spożywać bez obaw o zdrowie. Niestety w przypadku żywności sklepowej nigdy nie ma tej pewności, a gwarancje producentów i certyfikaty też nie zawsze są wiarygodne. Nie każdy też ma chęci i możliwości, aby pilnować pochodzenia każdego ze spożywanych na co dzień produktów. Rozwiązaniem, które ułatwi dbanie o zdrowe posiłki, jest wyposażenie kuchni w ozonator do żywności.

 

Ozonator do żywności jest urządzeniem, którym można potraktować większość składników, trafiających na nasze talerze. Korzystanie z niego jest banalnie proste, a z obsługą bez problemu poradzi sobie każdy z domowników. Może być wykorzystywany do wielu innych świeżych produktów spożywczych, które bywają zanieczyszczone chemią i innymi niepożądanymi substancjami. Ozonator pomoże skutecznie i bezpiecznie usunąć z nich wszystko to, co mogło je zanieczyścić w procesie uprawy czy hodowli, a nawet podczas transportu i produkcji​. Dodatkowo ozon niweluje nieprzyjemne zapachy, zarówno te pochodzenia organicznego, jak i te nieorganiczne – nie maskuje ich, lecz całkowicie neutralizuje. Poza oczyszczeniem i odświeżeniem produktów spożywczych ozon poprawia ich smak i znacznie przedłuża przydatność do spożycia. Wyjątkiem są jajka, ozonowanie skraca czas ich świeżości, więc nie warto go przeprowadzać wcześniej niż przed planowanym spożyciem. Z uwagi na wykorzystanie wody podczas ozonowania, urządzenie nadaje się tylko do żywności nieprzetworzonej, ale lista produktów jest naprawdę długa.

 

Ozonator do żywności sprawdzi się w kuchni do dezynfekcji:

  • świeżych owoców i warzyw,
  • ziół,
  • surowego mięsa,
  • ryb i owoców morza,
  • jaj,
  • ryżu, kasz i produktów zbożowych,
  • suszonych warzyw strączkowych.

 

Ozonowanie mięsa przedłuża jego świeżość i ogranicza ryzyko namnażania się bakterii. Ozonowanie warzyw i owoców nie tylko pomaga w ich dłuższym przechowywaniu, ale też skutecznie usuwa bakterie, wirusy i grzyby oraz pozostałości pestycydów. Ryż i wszelkie kasze poddane ozonowaniu po ugotowaniu będą znacznie smaczniejsze i znacznie zdrowsze. Po ozonowaniu produkty mogą trafić bezpośrednio do spożycia lub dalszego przechowywania, mogą też być poddane dalszej obróbce termicznej. Ozonowanie żywności można przeprowadzać zarówno bezpośrednio przed spożyciem, jak i zaraz po rozpakowaniu zakupów, a przed włożeniem ich do lodówki. Większy sens ma jednak druga opcja, ponieważ celem ozonowania jest usunięcie wszelkich patogenów, a te lubią się rozmnażać na jedzeniu.

 

Jedną z licznych zalet ozonowania jest dezynfekcja bez żadnych szkodliwych skutków ubocznych, w tym także bez wpływu na prawdziwy smak produktów. Ozonator do żywności nie zmienia smaku dezynfekowanych w nim produktów, wręcz przeciwnie, może wpłynąć na poprawę ich walorów smakowych.

Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne?

Technologia ozonowania żywności jest obecna w przemyśle spożywczym od blisko 100 lat, nie byłoby to możliwe, gdyby ozon zagrażał zdrowiu konsumentów. Od niedawna producenci sprzętu do ozonowania umożliwiają skorzystanie z ozonatorów także w warunkach domowych. Ozonowanie jedzenia jest coraz powszechniejszą praktyką i ma wielu zwolenników, ale równie dużo osób ma wątpliwości co do bezpieczeństwa działania ozonu. Najwyższy czas, aby je rozwiać. Obawa przed niekorzystnym wpływem ozonu na zdrowie nie powinna nikogo powstrzymywać przed rozpoczęciem przygody z ozonatorem do żywności. Zarówno żywność, jak i woda poddane ozonowaniu są bezpieczne do spożycia, przechowywania i przetwarzania. Sam proces ozonowania również nie niesie ze sobą większych zagrożeń.

 

Ozon jest nie tylko bardzo silnym utleniaczem, ale też gazem o silnym działaniu drażniącym. W większych stężeniach może być wię szkodliwy dla organizmu i zagrażać zdrowiu powodując hamowanie działania enzymów komórkowych. O ile sam ozon rzeczywiście może być niebezpieczny dla człowieka, to już ozonowanie nie jest żadnym zagrożeniem. Niekorzystne działanie ozonu jest możliwe dopiero przy jego nadmiernie wysokim stężeniu. Na szczęście ilość ozonu wykorzystywana w ozonatorach do żywności jest zbyt mała, aby mógł on mieć jakiekolwiek uboczne działanie. Oznacza to, że korzystanie z ozonatora do żywności w żadnym stopniu nie jest groźne dla zdrowia. Poza tym ozon wykorzystywany do oczyszczania produktów spożywczych nie pozostawia po sobie śladu na pożywieniu. Jego cząsteczka jest na tyle nietrwała, że po utlenieniu zanieczyszczeń bardzo szybko się rozkłada i zamienia w dwuatomowy tlen bez dodatkowych produktów ubocznych. Jedynym realnym zagrożeniem może być nieumiejętne korzystanie ze sprzętu.

 

Sprzęt do ozonowania został zaprojektowany tak, aby wytwarzać ozon w stężeniu wystarczającym na przeprowadzenie skutecznej dezynfekcji, ale nie na tyle wysokim, aby mogło w jakikolwiek sposób zaszkodzić człowiekowi. Stosując się do zaleceń producenta sprzętu i pilnując, aby stężenie ozonu było na właściwym poziomie, można mieć pewność, że proces ozonowania będzie całkowicie bezpieczny. Dla zwiększenia bezpieczeństwa warto na czas ozonowania uchylić okno lub uruchomić wyciąg kuchenny. Jeśli ozonowane produkty mają być spożywane na surowo, należy po ozonowaniu odczekać kilkanaście minut.

Jaki ozonator do żywności wybrać?

Podczas wyboru ozonatora do żywności najlepiej kierować się wydajnością urządzenia, im większa jego moc, tym sprawniej będzie działało. Wydajność urządzenia przekłada się na skuteczność ozonowania. Ozonator o zbyt niskiej mocy będzie po prostu mniej skuteczny i jest ryzyko, że nie będzie spełniał swojego zadania. Sprzęt o wydajności 400 mg/h lub większej będzie można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale też podczas ozonowania pomieszczeń. Ozonator do żywności o wysokich parametrach może się okazać świetną alternatywą dla jonizatora i oczyszczacza powietrza.

Ozonatory do żywności znajdziemy na naszej stronie www.tabelazdrowia.pl

Z przyjemnością zobaczymy Twoje komentarze

Dodaj Odpowiedź

Suplementy diety, zdrowa żywność
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło