Ponad 150 000 produktówProdukt potrzebny każdemu po ukończeniu 12 tego roku życia Darmowa dostawa uzależniona jest od minimalnej kwoty u danego sprzedawcy Super tarcza antywirusowa

Naturalna suplementacja

07/05/2022

„Nie ma chorób nieuleczalnych, brakuje tylko dobrej woli, nie ma bezwartościowych ziół, brak jedynie wiedzy”. Autorem tych słów jest Awicenna, perski filozof i lekarz, który żył na przełomie X i XI wieku i jest uznawany za ojca nowoczesnej medycyny. Czy rzeczywiście świat roślin może być źródłem skutecznych lekarstw?

Naturalna suplementacja – sposób na poprawę zdrowia

Bardzo często suplementacja pojawia się dopiero w momencie, gdy zdrowie zaczyna szwankować, a powinna być stosowana profilaktycznie. Naturalna suplementacja nie zastąpi leczenia, ale może być jego doskonałym uzupełnieniem. Wzbogacenie codziennej diety w suplementy pomaga w utrzymaniu zdrowia i podniesieniu odporności oraz może być wsparciem w leczeniu wielu chorób i zarazem sposobem na szybszy powrót do zdrowia.

Zdrowa suplementacja olejami tłoczonymi na zimno

Istnieją suplementy, których stosowanie ma sens tylko w przypadku niedoboru danego składnika, jednak zdecydowana większość jest potrzebna na co dzień. Do tej drugiej grupy suplementów można zaliczyć między innymi oleje roślinne. Oleje są najprostszym sposobem na wzbogacenie jadłospisu o zdrowe składniki, ponieważ są bardzo dobrze przyswajalne. Są też w większości ogólnodostępne i łatwe do włączenia w codzienną dietę, a przede wszystkim bogate w wiele cennych substancji, których na próżno szukać w innych suplementach diety. Oleje tłoczone na zimno zawierają duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie ich produkować, więc trzeba je dostarczać z zewnętrznych, najlepiej naturalnych źródeł. Oleje są też doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i wielu dodatkowych witamin, w zależności od rodzaju oleju oraz źródłem i nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Poza tymi najpopularniejszymi, wykorzystywanymi na co dzień w kuchni, warto wprowadzić do diety także te mniej znane oleje, a jest ich całkiem sporo.

  • Olej z nasion lnu ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne jest w stanie chronić organizm przed rozwojem nowotworów. Wśród jego cennych właściwości znajduje się również zdolność wspomagania trawienia i metabolizmu oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.
  • Olej z wiesiołka za sprawą kwasu linolowego i gamma-linolenowego wspomaga trawienie oraz zapobiega magazynowaniu się zbędnego tłuszczu, a dzięki wysokiej zawartości kwasów omega może być też stosowany jako środek podnoszący odporność. Dodatkowo, jego suplementacja wspomaga kuracje wielu problemów skórnych, w tym trądziku. Połączenie kwasów tłuszczowych z magnezem wpływa pozytywnie na gospodarkę hormonalną, u kobiet objawia się to minimalizowaniem dolegliwości miesiączkowych.
  • Olej arganowy jest nazywany „złotem Maroka”, wzmacnia i odżywia organizm od wewnątrz. Pomaga w odbudowywaniu tkanki łącznej, wspiera przemianę materii oraz posiada właściwości antyoksydacyjne. Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz miażdżycy, więc może być stosowany podczas chorób układu krążenia. Zapobiega też chorobom Alzheimera i Parkinsona oraz wielu chorobom skórnym i schorzeniom stawów.
  • Olej z czarnuszki posiada właściwości przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne i jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga pozbywać się wirusów i bakterii, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a dodatkowo wspiera pracę układu krwionośnego. Działa też regenerująco i ochronnie na śluzówkę żołądka poprzez zmniejszanie wydzielania kwasu żołądkowego i zwiększanie produkcji śluzu.
  • Olej z ostropestu pomaga w regeneracji organizmu i oczyszczaniu go z toksyn oraz posiada właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Skutecznie pomaga chronić wątrobę między innymi przed skutkami nadużywania alkoholu, pozwala również szybko regenerować organizm np. po długotrwałej antybiotykoterapii. Dzięki zwiększaniu produkcji soku żołądkowego znacznie usprawnia trawienie, a przez niwelowanie wolnych rodników zapobiega powstawaniu nowotworów.
  • Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, który działa na organizm jak naturalny antybiotyk, ale nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Stosowanie go wpływa na wzmocnienie odporności, niszczy bakterie, wirusy i grzyby, wspomaga trawienie oraz korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, mózgu, wątroby i trzustki.
  • Olej konopny wytwarzany z kwiatów oraz nasion specjalnych odmian konopi dba o prawidłowy przebieg procesów autoimmunologicznych i poprawia odporność. Utrzymuje też prawidłowy poziom gospodarki hormonalnej, łagodzi stany zapalne w organizmie, zabezpiecza serce i naczynia krwionośne oraz wspiera funkcjonowanie mózgu.
  • Olej z czarnego kminku może być lekiem na wiele dolegliwości, od chorób układu oddechowego i pokarmowego, przez schorzenia układu krążenia i nerek, aż po układ odpornościowy. Reguluje też poziom lipidów w organizmie, poprawia funkcjonowanie mózgu oraz pomaga na wiele dolegliwości trawiennych.
  • Olej z awokado jest zaliczany do grona najzdrowszych olejów na świecie. Wspiera układ nerwowy i immunologiczny, wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz obniża poziom cholesterolu.
  • Olej z krokosza barwierskiego przede wszystkim wycisza i uspokaja nerwy oraz wspiera układ odpornościowy. Działa też przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i napotnie oraz poprawia krążenie i normalizuje ciśnienie krwi. Jedną z jego właściwości jest regulowanie wytwarzania prostaglandyn w organizmie, co wpływa zmniejszanie bóli menstruacyjnych oraz niepożądanych objawów menopauzy.
  • Olej z ogórecznika dzięki swojemu unikatowemu składowi wykazuje przede wszystkim działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Dzięki temu jest niezastąpiony podczas leczenia nawracających infekcji dróg oddechowych. Jest niezwykle skuteczny w walce z przeziębieniem, gdyż niweluje stany zapalne, łagodzi kaszel i chrypkę oraz osłania błony śluzowe i pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny. Można go również wykorzystywać w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia, ponieważ wzmacnia serce oraz ogranicza ryzyko wystąpienia zakrzepów, arytmii i zawałów. Dodatkowo wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, osłania i regeneruje błony śluzowe oraz poprawia stan jelit. Wspomaga również trawienie i detoksykację organizmu oraz poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.
  • Olej rycynowy pobudza perystaltykę jelit i pomaga oczyścić organizm, przypisuje się mu głównie działanie przeczyszczające. Sprzyja odchudzaniu i może być wykorzystywany do pozbycia się z organizmu złogów oraz wszelkich szkodliwych substancji.
  • Olej z nasion chia nie bez powodu jest zaliczany do grona żywności określanej mianem „superfoods”. Zawiera błonnik, więc pozytywnie wpływa na przemianę materii, a zażywany regularnie pomaga wzmacniać układ odpornościowy i układ krążenia oraz chronić nerwy.
  • Olej z pestek dyni jest aromatyczny, smaczny i bardzo zdrowy, ale jego zbawienne działanie wymaga spożywania na zimno. Jego największą zaletą jest silne działanie antyoksydacyjne, które sprzyja sprzyja leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym olej z dyni pomaga w obniżaniu ryzyka rozwoju nowotworów, a zawarte w nim karotenoidy uczestniczą w procesie widzenia (ich obecność w plamce żółtej poprawia ostrość widzenia).
  • Olej z rokitnika może być stosowany w celu uzupełnienia codziennej diety w kwas alfa-linolenowy oraz linolowy. Działa wspomagająco w leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego, wrzodów żołądka, dwunastnicy oraz jelita grubego, uszkodzeń błon śluzowych, chorób i uszkodzeń skóry. Może być też pomocny w leczeniu chorób układu krążenia poprzez przeciwdziałanie rozwojowi zakrzepowego zapalenia żył oraz miażdżycy.
  • Masło shea, czyli masło karité, ma wbrew pozorom zastosowanie nie tylko w kosmetyce. Jest bogate w witaminę E odpowiedzialną za zachowanie witalności organizmu, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krwionośnego, wykazują tez silne działanie przeciwzapalne i ochronne oraz wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zdrowe suplementy na bazie roślin

Naturalna suplementacja to nie tylko oleje, ale również zioła, a tych z korzystnym wpływem na zdrowie istnieje naprawdę dużo. Ziołowa suplementacja jest tak cenna, bo w pełni naturalna i zdrowa. Jest od lat stosowana w medycynie wschodu i coraz bardziej popularna w pozostałych częściach świata. Ziołowe suplementy dzielą się na kierowane, działające na konkretny obszar, oraz działające na cały organizm, przeznaczone do suplementacji ogólnej. Poza najpopularniejszymi odmianami ziół, które najczęściej są wykorzystywane do ziołowych naparów, warto uzupełnić domową apteczkę także w te mniej znane, a równie skuteczne.

  • Moringa to tropikalna roślina, która od wieków jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej i nieprzypadkowo nazywana „drzewem życia” lub „drzewem cudu”. Wykorzystywane są nie tylko jej nasiona, z których powstaje olej, ale też liście, kwiaty, korzenie oraz kora, wszystkie zaliczane do grupy żywności superfood. Powstają z nich naturalne suplementy diety bogate w witaminy (A, C i E), składniki mineralne (wapń, żelazo, potas, mangan, chrom, bor), kwasy omega oraz antyoksydanty. Ekstrakt z jej liści wykazuje właściwości przeciwzapalne, zbliżone do działania antybiotyków, a duża zawartość błonnika usprawnia pracę układu pokarmowego, w szczególności jelita grubego. Wapń i mangan odpowiadają za zdrowie kości i stawów, chrom wspomaga walkę ze stresem i przemianę materii, żelazo zapobiega uczuciu zmęczenia, natomiast bor jest potrzebny do prawidłowej pracy mózgu.
  • Ashwagandha jest kolejną z roślin stosowanych w ajurwedzie, wykorzystywany jest głównie korzeń rośliny. Ma on właściwości wzmacniające, a także wpływa na zwiększenie wydolności fizycznej i umysłowej organizmu. Ekstrakt z korzenia ashwagandhy zwiększa odporność organizmu na stres, wspiera pracę układu nerwowego oraz wspomaga koncentrację, procesy zapamiętywania i utrzymywanie stabilności emocjonalnej. Przypisuje się mu również zdolność obniżania poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz poprawiania jakości snu i zwiększania wydolności fizycznej.
  • Brahmi, czyli bakopa drobnolistna, to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, najbardziej popularna w Indiach, gdzie jest nazywana „eliksirem życia”. Stosowana regularnie wpływa na poprawę samopoczucia, redukuje stres i napięcie, a dodatkowo ma działanie uspokajające oraz właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wyciąg z jej liści jest szczególnie polecany seniorom, studentom i osobom, których praca wymaga wzmożonego wysiłku intelektualnego.
  • Schizandra, inaczej cytryniec chiński, jak sama nazwa wskazuje rośnie głównie w Chinach i posiada wiele zdrowotnych właściwości. Owoce rośliny  zawierają mnóstwo substancji aktywnych oraz witamin i minerałów,między innymi prowitaminę A, witaminy E i C, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz krzem. Wyciąg z Cytryńca wspiera pracę wątroby, chroni ją przed uszkodzeniami i normalizują profil lipidowy. Schizandra jest też zaliczana do roślin adaptogennych. Poprawia możliwości mentalne i przeciwdziała przeciążeniom, polepsza działanie układu nerwowego, zmniejsza poziom kortyzolu oraz podnosi adaptację organizmu na wszelkie stresory.
  • Yucca, bardziej znana pod nazwą juka, jest nie tylko rośliną ozdobną, ale też bogatym źródłem saponin, enzymów i antyoksydantów. Jej suplementacja może być wsparciem dla osób cierpiących np. na przewlekłe choroby jelita grubego. Sprzyja oczyszczaniu organizmu z niestrawionych pokarmów i wszelkich toksyn, które zalegają w układzie trawiennym i mogą osłabiać barierę jelitową, co może skutkować powstawaniem chorób całego organizmu. Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej jelit i prawidłowego funkcjonowania błony śluzowej jelit, a dzięki temu poprawy działania układu immunologicznego. Wspiera funkcjonowanie układu trawiennego przez polepszanie procesów trawiennych oraz zwiększanie przyswajalności składników odżywczych dostarczanych wraz z pokarmem.
  • Acerola jest egzotycznym owocem przypominającym z wyglądu wiśnię, ale jej właściwości są znacznie cenniejsze. Owoce aceroli zawierają bardzo dużą ilość witaminy C oraz polifenole i karotenoidy o działaniu antyoksydacyjnym. Ich regularne spożywanie zwiększa odporność organizmu na infekcje, stany zapalne i choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Dzięki zawartości witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza, więc może być przydatna dla osób z anemią. Witaminy z grupy B mogą z kolei pomagać chorującym na cukrzycę poprzez obniżanie poziomu cukru i regulowanie poziomu glukozy.
  • Maca jest warzywem korzeniowym, stosowanym głównie przez mieszkańców Peru. Korzeń rośliny ma przede wszystkim działanie pobudzające, niwelujące oznaki stresu i wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego. Powoduje przyśpieszenie krążenia krwi, zwiększa libido i wpływa na poprawę życia seksualnego, przez co jest nazywany naturalnym afrodyzjakiem. Jego dodatkowym atutem jest możliwość zastosowania przez osoby aktywne fizycznie. Maca dodaje energii, a dzięki temu skutecznie pobudza organizm do ćwiczeń oraz zwiększa jego wytrzymałość. Ma też zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników, które pojawiają się w organizmie podczas stanu zapalnego lub jako efekt przewlekłego stresu.
  • Jagody goji to kolejny składnik uznawany za superfoods, który  warto włączyć do codziennej diety. Niewielkie,, czerwone owoce zawierają w sobie cyperon, który korzystnie wpływa na pracę serca oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca. Zawarty w nich β-sitosterol i kompleks LBP to z kolei substancje, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Suszone jagody goji są też zaliczane do grona najlepszych źródeł witaminy C, która chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i wpływa na spowalnianie procesów starzenia.
  • Echinacea jest znana także pod nazwą jeżówka, a jej właściwości zostały odkryte już kilkaset lat temu. Roślina jest określana mianem immunostymulatora doskonałego i uznawana za naturalny antybiotyk. Potrafi nie tylko wzmacniać organizm i wspomagać go w walce z drobnoustrojami, ale również sama je zwalczać, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą wirusy i bakterie. Stosowana profilaktyczne jest w stanie zwiększyć ochronę przed zachorowaniem od 35% do 58%, a w połączeniu z witaminą C nawet o ponad 80%. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i rozkurczowe oraz skutecznie łagodzi bóle i stymuluje procesy naprawcze.
  • Guarana jest uznawana za zdrowszy zamiennik kofeiny, a dodatkowo jest bogata w wiele cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych. Naturalna suplementacja guaraną poprawia funkcjonowanie procesów poznawczych i wzrost energii, a także za zmniejszenie bólu i poprawę odporności. Dodatkową zaletą jest wpływ na pobudzenie układu krążenia i lepszego ukrwienie narządów, co powoduje zmniejszanie senności i wzrost koncentracji oraz może sprzyjać poprawie jakości współżycia. Poza dostarczaniem zastrzyku energii do organizmu guarana ma działanie termogeniczne, przyspiesza przemianę materii i umożliwia szybszą utratę zbędnych kilogramów.
  • Mumio Himalajskie to tajemniczy składnik przypominający żywicę, który jest wydobywany ze skalnych szczelin odległych masywów górskich. Substancja powstaje ze szczątków roślin porastających zakamarki górskich zboczy i jest uznawana za panaceum na wiele dolegliwości. Mumio ma w składzie wiele substancji biologicznie czynnych, takich jak fosfolipidy, triterpeny i kwasy fenolowe oraz mnóstwo witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Stosowanie go działa odmładzająco, przyspiesza procesy regeneracyjne w tkankach i wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego.
  • Garcinia Cambogia jest rośliną tropikalną, która może pomagać w walce o zdrowie i szczupłą sylwetkę.  Jej suplementacja wspomaga obniżanie poziomu trójglicerydów i zmniejszanie stężenia cholesterolu we krwi. Zawarty w niej kwas hydroksycytrynowy wpływa na wzrost temperatury ciała, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej.
  • Sok z brzozy jest najczęściej pozyskiwany z pnia drzewa i jest niezwykle przydatny w profilaktyce zdrowia. Zawiera wiele witamin, soli mineralnych i innych cennych dla zdrowia substancji. Wśród tych najważniejszych można wymienić potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, wapń, cynk, garbniki oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Sok z brzozy jest też źródłem polifenoli, naturalnych kwasów roślinnych i enzymów, a także aminokwasów(glutamina, walina, izoleucyna, kwas asparaginowy). Stosowanie go wzmacnia odporność, wspiera kład krwionośny, pomaga przeciwdziałać anemii oraz łagodzi bóle reumatyczne i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  • Liść oliwny jest znany od tysięcy lat i posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Są one efektem wysokiej zawartości oleuropeiny, czyli związku wchodzącego w skład polifenoli, których podstawową rolą jest wzmacnianie odporności organizmu. Liście oliwne wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają jej przepływ, posiadają też silne działanie przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne.
  • Kora sosny jest kolejnym, obok syropu z pędów, cennym darem od tego wiecznie zielonego drzewa. Ekstrakt z kory sosnowej jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, a jego stosowanie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Naturalna suplementacja korą sosny wspiera właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i wspomaga prawidłowe działanie układu krążenia. Zawarty w nim pycnogenol oligoproantocyjanidyny, czyli kompleks bioflawonoidów (w skrócie OPC), ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne, antyalergiczne i przeciwstarzeniowe.
  • Graviola jest owocem tropikalnym, ale niezbyt popularnym, co jest całkowicie nieuzasadnione. Ekstrakt z jej owoców ma w sobie ponad 200 substancji bioaktywnych i może być doskonałym suplementem. Odbudowuje odporność, wspomaga układ nerwowy, działa uspokajająco i ułatwia zasypianie, a także reguluje pracę układu trawiennego. Dzięki zawartości związków fenolowych, karotenoidów oraz kwercetyn i seskwiterpenów wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Posiada też właściwości detoksykujące i może być stosowany jako środek przeciwko pasożytom.
  • Matcha to zielona herbata, która poza oryginalnym smakiem posiada wiele cennych właściwości, a jej picie ma doskonały wpływ na zdrowie. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny, aminokwasów, witamin i minerałów działa stymulującą, poprawia samopoczucie i wpływa na odprężenie. Matcha est doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, C, D i P, a także potasu, wapnia, żelaza, magnezu, błonnika pokarmowego i aminokwasów. Dostarcza też organizmowi przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki oraz flawanoli i polifenoli, które wykazują silne działanie przeciwzapalne.
  • Ekstrakt z bambusa jest składnikiem o wszechstronnym zastosowaniu, szczególnie polecanym dla osób chcących zadbać o kondycję włosów, skóry i paznokci. Młode pędy bambusa mają w sobie wiele cennych składników, w tym aminokwasów, flawonoidów, sacharydów, białek, witamin i minerałów. Zawarta w nich krzemionka wpływa na wzmocnienie włosów i paznokci, a flawonoidy i aminokwasy pozwalają zadbać o ciało. Ramnoza stymuluje skórę do produkcji kolagenu, a tyrozyna, leucyna i arginina mają zdolność zatrzymywania wody, więc zmiękczają i uelastyczniają naskórek.
  • Baobab w formie sproszkowanych owoców jest wykorzystywany do podnoszenia odporności organizmu na ewentualne infekcje i przeziębienia. Owoce baobabu są bogate w witaminę C, wapń, potas, kwas nikotynowy oraz tiaminę, sterole i saponiny, które wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Kolejną z ich właściwości jest pomoc w kontrolowaniu glikemii poprzez wpływ na obniżanie podwyższonego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo jego profilaktyczne spożywanie może okazać się wsparciem w wielu dolegliwościach trawiennych, w tym problemach jelitowych. Owoce baobabu zawierają również dużo błonnika, który wspomaga wzrost korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych i pozwala obniżać indeks glikemiczny potraw.
  • Żeń-szeń to niedoceniany suplement diety o bardzo szerokim zastosowaniu, który jest wykorzystywany od lat w medycynie naturalnej. Korzeń żeń-szenia zawiera w sobie  ponad 200 substancji aktywnych, jest to ilość trudna do znalezienia w innych roślinach. Jedną z najważniejszych są ginsenozydy, które wpływają na zwiększenie zdolności utleniania hemoglobiny, co wpływa na poprawę kondycji organizmu i zwieksza jego zdolność do regeneracji. Jego działanie opiera się też na poprawie zdolności koncentracji i zapamiętywania, ochronie organizmu przed osteoporozą i obniżaniu poziomu cholesterolu. Żeń-szeń wpływa również na pobudzanie układu odpornościowego do działania oraz ochronę przed drobnoustrojami i wirusami. U kobiet suplementy diety na bazie żeń-szeniu poprawiają wygląd skóry i włosów, u mężczyzn są wykorzystywane jako środek podnoszący potencję.

Z przyjemnością zobaczymy Twoje komentarze

Dodaj Odpowiedź

Suplementy diety, zdrowa żywność
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło