Fukoidyna to całkowicie naturalna substancja, która jest pozyskiwana z alg, czyli wszelkich glonów i wodorostów. Jest coraz popularniejszym surowcem leczniczym, może być alternatywą dla witaminy C, w przypadku niedoborów bywa wykorzystywana jako jej tymczasowy substytut. Stosuje się ją także podczas terapii chorób nowotworowych, jednak nie jest to jej jedyne zastosowanie. Skąd się bierze ten wyjątkowy składnik i jak można wykorzystać jego dobroczynne działanie?
Fukoidyna – historia i pochodzenie
W słowniku chemików fukoidyna, czyli fucoidan, jest długołańcuchowym polisacharydem siarczanowym, związkiem o bardzo złożonej strukturze. Mimo że fukoidyna jest związkiem chemicznym, to ma w pełni naturalne pochodzenie.
W naturze fukoidyna występuje przede wszystkim w roślinach morskich. Można ją pozyskiwać między innymi z alg i brunatnic takich jak undaria pierzasta (Undaria Pinnatifida) czy morszczyn pęcherzykowaty (Fucus Vesiculosus), ale występuje też w wielu innych gatunkach glonów żyjących w środowisku oceanicznym. Charakterystyczną cechą wymienionych organizmów jest też zawartość sporych ilości kwasu alginowego oraz fukoidanu.
Oba te składniki znajdują się w ścianach komórkowych roślin i służą im do utrzymywania wilgoci oraz ochrony przed wysuszeniem i czynnikami zewnętrznymi. Skoro składnik ma tak korzystne działaniu na rośliny,to dlaczego nie miałby stać się częścią zdrowej diety lub pielęgnacji?
Struktura chemiczna fukoidyny i jej skład mogą się różnić w zależności od gatunku i pochodzenia roślin, z których jest pozyskiwana. Z kolei struktura ma istotny wpływ na jej aktywność i działanie. Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje fukoidyny: F-Fucoidan składa się z siarczanowej L-fukozy (rodzaju cukru) oraz U-Fucoidan z kwasem glikuronowym w składzie.
Pierwsza z wymienionych składników jest niezbędnym budulcem ludzkiego ciała, drugi to ważna substancja biorąca udział w procesach detoksykacji organizmu. Bez względu na formę fukoidyna pozyskiwana z alg to składnik, któremu przypisuje się wiele cennych właściwości biologicznych oraz terapeutycznych. Najpopularniejszym i najskuteczniejszym sposobem pozyskiwania jej jest ekstrakcja: wodna, kwasowa, alkaliczna, ultradźwiękowa lub wspomagana enzymami albo mikrofalami.
Fukoidyna ma zaskakująco szerokie spektrum działania. Substancja coraz częściej jest wykorzystywana jako nutraceutyk, ale nie jest to jej jedynie możliwe zastosowanie. (Nutraceutyki to substancje stosowane w diecie w celu uzupełnienia jej w składniki naturalnego pochodzenia, które występują w żywności w ograniczonych ilościach.
Przypisuje się im właściwości pomagające w zachowaniu zdrowia i podtrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu.) Polisacharydy pochodzenia naturalnego, a takim jest fukoidyna, stają się coraz bardziej popularne w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, są doceniane za swoje wielokierunkowe i kompleksowe działanie.
Istnieją liczne badania dotyczące preparatów z fukoidyną i potwierdzające jej właściwości. Jakie mogą być korzyści z jej stosowania? Na szczycie listy znajduje się działanie przeciwnowotworowe,przeciwwirusowe oraz immunomodulujące, fukoidyna niezwykle skutecznie wzmacnia organizm i stymuluje jego system odpornościowy.
Fukoidyna jest składnikiem o długiej i bogatej historii, to silny ekstrakt roślinny, który od dawna jest podstawą diety wielu kultur. Korzystano z niej już w starożytnych cywilizacjach, co potwierdzają wykopaliska archeologiczne. Właściwości lecznicze i terapeutyczne wodorostów będących jej źródłem zostały odkryte wieki temu i nie bez powodu do dziś są obecne w codziennej diecie między innymi mieszkańców Dalekiego Wschodu.
Współcześnie możliwość wykorzystywania roślin wodnych do leczenia wielu dolegliwości pojawiła się w XVII wieku, dostrzegł ją angielski botanik John Gerard. Sam fucoidan został opisany nieco później, bo dopiero na początku XX wieku przez szwedzkiego naukowca i kolekcjonera roślin Haralda Kylina. W latach 70. XX wieku znacznie wzrosła dostępność tego składnika, a wraz z nią zainteresowanie nim.
Zwiększyły się też możliwości badań,dzięki czemu odkryto wiele nowych zastosowań. Ze względu na swoje cenne, prozdrowotne właściwości glony zostały docenione w wielu częściach świata i bardzo szybko zyskały miano superfoods, czyli wysokowartościowego składnika odżywczego. Obecnie fukoidyna sprawdza się między innymi jako element terapii uzupełniającej, głównie podczas leczenia nowotworów.
Badania nad właściwościami i korzyściami zdrowotnymi fukoidyny są kontynuowane i wciąż pojawiają się nowe rewelacje na jej temat.Badania nad właściwościami i korzyściami zdrowotnymi fukoidyny są kontynuowane i wciąż pojawiają się nowe rewelacje na jej temat.
Właściwości i zastosowanie
Fukoidyna to substancja o unikalnym i cennym składzie. Jej podstawowe działanie jest bardzo zbliżone do kwasu askorbinowego, popularnie znanego jako witamina C. Jest ona niezbędny do funkcjonowania wszystkich organizmów żywych, a jej obniżony poziom jest bardzo szybko odczuwalny.
Chroniczny niedobór witaminy C przyczynia się między innymi do spadku odporności i osłabienia naczyń krwionośnych, a to może prowadzić do wielu chorób układu krwionośnego.
Do tych najpoważniejszych zalicza się miażdżycę, zakrzepicę oraz zawał serca. Jedną spośród wielu właściwości fukoidyny jest zdolność wzmacniania ścian naczyń krwionośnych i dbanie o ich elastyczność. Dzięki temu może z powodzeniem stać się alternatywą dla witaminy C lub pomocniczym składnikiem odżywczym w przypadku pojawienia się jej niedoboru.
Organizm ludzki niestety nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować witaminy C, więc należy mu ją dostarczać z pożywieniem lub za pomocą suplementów diety, idealnym rozwiązaniem może być wprowadzenie suplementacji fukoidyną. Może być stosowana jako dodatek, ale najlepiej sprawdzi się jako samodzielny składnik. Podstawą podczas suplementacji jest odpowiednia dawka i regularność, pora spożywania fukoidyny nie wpływa na jej wchłanianie.
Produkty z fukoidyną szturmem wdarły się na rynek produktów zdrowotnych. Niestety do dziś nie zyskały wyraźnej aprobaty ze strony medycyny i nie zostały zatwierdzone przez Agencję Żywności i Leków (FDA).
W związku z powyższym mogą pojawiać się wątpliwości co do bezpieczeństwa ich stosowania, na szczęście badania je rozwiewają. Mimo braku zakwalifikowania fukoidyny jako substancji leczniczej jest ona produktem w pełni bezpiecznym i nie powoduje żadnych długotrwałych skutków ubocznych. Oczywiście, tak jak w przypadku każdego suplementu, przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem.
Suplementy diety zawierające fukoidynę jako składnik aktywny występują najczęściej jako tabletki lub kapsułki wzbogacone ekstraktem z alg. Na rynku dostępne są także produkty w formie proszku lub żelu. Można ją spotkać również w kroplach do oczu, jako składnik mający za zadanie nawilżanie i wspomaganie regeneracji. W przypadku produktów do stosowania wewnętrznego trzeba pamiętać, że ich skuteczność może znacznie obniżać wysoka temperatura.
W Polsce jedynym źródłem fukoidyny są produkty algowe, aby były skuteczne i bezpieczne, należy wybierać te pochodzące ze sprawdzonego miejsca. Ważne jest, aby były stworzone z certyfikowanych i organicznych ekstraktów.
Fukoidyna jako wspomaganie leczenia nowotworów
Wraz ze wzrostem zainteresowania naturalnymi metodami leczenia rośnie popularność fukoidyny. Coraz częściej pojawiają się też opinie, że fukoidyna może pomagać w leczeniu chorób nowotworowych. Czy jest w tym choć ziarno prawdy?
Fukoidyna jest nazywana skarbem oceanów i jest to określenie całkowicie zasadne. Dzięki umiejętności wpływania na system odpornościowy substancja rzeczywiście jest w stanie wspomagać leczenie wielu dolegliwości i chorób, w tym także chorób nowotworowych. Jej działanie przeciwnowotworowe opiera się na ograniczaniu uszkodzeń DNA w komórkach, obniżaniu stężenia karcynogenów w organizmie i hamowaniu ich aktywacji oraz rozwoju komórek nowotworowych.
Zdolność wspomagania procesu apoptozy polegającej na naturalnym oczyszczaniu organizmu przez kontrolowane niszczenie uszkodzonych komórek przyspiesza usuwanie uszkodzonych i zużytych komórek oraz powstawanie nowych. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Zakładu Wirusologii Molekularnej i Onkologii Uniwersytetu w Ryukyu dowiodły,że fucoidan pozyskany z wodorostów powoduje samozniszczenie komórek zakażonych wirusem białaczki.
Pracownicy naukowi z Uniwersytetu Keio w Tokio potwierdzili te doniesienia i działanie fukoidyny, a dodatkowe badania wykazały, że podanie fukoidyny w celu niszczenia chorych komórek nie zagraża uszkodzeniem tych zdrowych. Zastosowanie fukoidyny w trakcie leczenia nowotworów może hamować wzrost komórek nowotworowych oraz pomóc w ich niszczeniu, a dzięki temu być może nawet zapobiegać rozprzestrzenianiu się przerzutów na inne części ciała.
Zastosowanie fukoidyny w trakcie leczenia nowotworów może hamować wzrost komórek nowotworowych oraz pomóc w ich niszczeniu, a dzięki temu być może nawet zapobiegać rozprzestrzenianiu się przerzutów na inne części ciała.
Fukoidyna wykazuje też silne działanie przeciwzapalne, podana pacjentom chorującym na wirusowe zapalenie wątroby typu C okazała się skuteczna w obniżaniu poziomu RNA wirusa.
Jej odpowiednia dawka blokuje L-selektynę i P-selektynę, a to w konsekwencji prowadzi do hamowania przemieszczania się i wynaczyniania neutrofili w miejscu zapalenia. Może również działać przeciwbólowo, szczególnie na ból pochodzenia obwodowego, powstałego na skutek uszkodzenia i zaburzenia pracy nerwów obwodowego układu nerwowego. Kolejnym pozytywnym działaniem fukoidyny odkrytym przez naukowców jest jej wpływ na komórki szpiku kostnego.
Obecność niektórych odmian fukoidyny wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe – hamuje aktywność trombiy, czyli enzymu odpowiedzialnego za krzepnięcie krwi.
Obecnie fukoidyna jest też jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów na rynku. Właściwości przeciwutleniające przejawiają się zwiększeniem ilości enzymów odpowiadających za neutralizowanie wolnych rodników, które każdego dnia atakują i niszczą komórki ludzkiego organizmu.
Fukoidyna w kosmetyce – sposób na zadbaną skórę
Algi, które są źródłem fukoidyny, od lat znajdują się na liście ulubionych składników przemysłu kosmetycznego, a ich ekstrakty są coraz częściej wykorzystywane jako dodatek do wyrobów kosmetycznych. Bogate w łatwo przyswajalne przez skórę substancje odżywcze alg i brunatnic są doceniane głównie ze względu na właściwości nawilżające, odżywcze i przeciwdziałające powstawaniu zmarszczek. Wśród najcenniejszych składników alg można wymienić proteiny, lipidy, witaminy, a obok nich znajduje się również fukoidyna.
To substancja wspierająca regenerację tkanek, pobudzająca komórki macierzyste i chroniąca skórę przed wolnymi rodnikami oraz opóźniająca procesy starzenia. Ten niepozorny składnik jest w stanie rozwiązać większość problemów związanych ze skórą, ale przydaje się również do pielęgnacji włosów.
Właściwości fukoidyny są wykorzystywane nie tylko w gabinetach kosmetycznych, ale też w profesjonalnych produktach dermatologicznych i specjalistycznych kosmetykach pielęgnacyjnych.
Zewnętrzne działanie fukoidyny polega przede wszystkim na uruchamianiu mechanizmu odbudowy skóry związanego z syntezą elastyny i kolagenu. Oba te składniki odpowiadają za wygląd i strukturę skóry.
Dzięki zawartości siarki fukoidyna jest stosowana również w produktach poprawiających ukrwienie skóry, stymulujących krążenie i mikro cyrkulację oraz przemianę materii w komórkach. Najczęściej pojawia się w składzie preparatów przeznaczonych do zwalczania cellulitu oraz usuwania wszelkich obrzęków.
Włączenie fukoidyny do codziennej pielęgnacji może wspomagać łagodzenie podrażnień skóry i poprawiać jej kondycje. Jej regularne stosowanie jest w stanie przyspieszyć leczenie uporczywych infekcji bakteryjnych i wirusowych, a nawet zapobiegać pojawianiu się stanów zapalnych.
Kolejną z zalet jest ochrona skory przed warunkami środowiskowymi (także przed szkodliwym działaniem promieniowania UV), które wpływają niekorzystnie na stan cery. Dodatkową korzyścią jest dotlenianie skóry oraz zapobieganie nadmiernej utracie wody
. Stosowanie kosmetyków z fukoidyną wspomaga walkę o zdrową cerę i może zmniejszać ryzyko pojawiania się zmian nowotworowych na powierzchni skóry oraz w warstwach podskórnych.