Detoksykacja organizmu

Ocena użytkownika: Bądź pierwszy!

Detoksykacja organizmu, czyli jego odtruwanie, polega na usuwaniu wszelkich toksyn z organizmu i jest niezbędna dla zdrowia i samopoczucia. Na co dzień zajmuje się tym wątroba, a wspierają ją głównie nerki i jelita. W przypadku jakichkolwiek zaburzeń ich działanie może być niewystarczające. Wszystkie te narządy można wspomóc między innymi zdrową dietą i odpowiednimi suplementami, które wspomagają detoksykację lub w razie potrzeby przyspieszają regenerację. Jakie są najlepsze sposoby na wsparcie tego ważnego procesu?

Na czym polega oczyszczanie organizmu?

Przeciążony układ pokarmowy może stać się przyczyną wielu problemów zdrowotnych, nie tylko trawiennych. Organizm ludzki poprzez detoks próbuje neutralizować i usuwać toksyny z organizmu, aby zminimalizować szkody jakie mogą wyrządzać. Głównym narządem odtruwającym organizm jest wątroba, to właśnie ona zajmuje się procesem detoksykacji, czyli usuwaniem wszelkich szkodliwych substancji. Chociaż posiada zdolność regeneracji, to niezdrowy tryb życia może jej zaszkodzić i utrudnić funkcjonowanie. Kiedy jest nadmiernie przeciążona, nie jest w stanie działać na 100 i pracuje np. tylko z połową mocy. Na szczęście organizm zawsze wtedy wysyła wyraźne sygnały S.O.S. Jak można poznać, kiedy wątroba potrzebuje pomocy? Istnieją objawy, które wyraźnie wskazują na nieprawidłową pracę wątroby. Najpopularniejszymi są silne wzdęcia, zmęczenie i ogólny brak energii, nadmierne pocenie się oraz niewyjaśnione uderzenia gorąca czy swędząca i zaczerwieniona skóra. Pracę wątroby wspierają nerki, których głównym zadaniem jest filtrowanie krwi i wytwarzanie moczu odpowiedzialnego za usuwanie z organizmu toksycznych substancji. Zaburzenia ich pracy również wpływają na osłabienie tych ważnych funkcji.

Oba wspomniane narządy są narażone na uszkodzenia w efekcie nadmiernego zanieczyszczenia. Detoksykacja organizmu polega na usuwaniu wszystkich szkodliwych składników oraz toksyn i często wymaga wspierania ich pracy. Prawidłowo funkcjonujący organizm powinien poradzić sobie z wydalaniem wszelkich toksycznych związków, przynajmniej w teorii. W praktyce niestety często jest ich zbyt dużo, więc organy odpowiedzialne za detoksykacje organizmu mogą potrzebować wsparcia. Problem nasila się szczególnie przypadku częstego korzystania z używek, zażywania silnych leków czy osłabienia lub nadmiaru stresu. W takich wypadkach zalecane jest wzbogacenie codziennej diety w zdrowe produkty i zioła o właściwościach detoksykacyjnych, a jest ich całkiem sporo.

Naturalna detoksykacja organizmu

Przyczyną osłabienia pracy narządów zajmujących się detoksykacją organizmu jest przede wszystkim nieprawidłowo zbilansowana dieta. Ich funkcjonowanie może być upośledzone np. na skutek spożywania zbyt dużej ilości produktów wysoko przetworzonych czy braku zdrowych produktów w codziennym jadłospisie. Zmniejszona przemiana materii spowodowana nieodpowiednio zbilansowaną dietą i nadmiar produktów wysoko przetworzonych mogą się przyczyniać do zanieczyszczania organizmu. Odpowiedzialne są za to zarówno substancje toksyczne (np. metale ciężkie), jak i związki wytworzone podczas procesów fizjologicznych. Na szczęście najczęściej jest to proces odwracalny, wymaga jedynie drobnych zmian diety i trybu życia. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta oczyszczająca organizm?

Dieta oczyszczająca

detoksykacja organizmu

Detoksykacja organizmu poprzez dietę jest idealnym sposobem na pozbycie się ciężkości po świątecznym obżarstwie i odzyskanie zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Diet oczyszczających jest bardzo dużo, ale istnieje też kilka podstawowych zasad, które być może wystarczą, aby detoksykacja organizmu była skuteczna. Najczęściej dieta oczyszczająca jest niskokaloryczna, można ją stosować regularnie, ale zaleca się prowadzenie jej przez maksymalnie kilka dni z rzedu. Nie jest to głodówka, ale z uwagi na niski poziom dostarczanej energii nie nadaje się do stosowania przez dłuższy czas. Często detoks organizmu polega na wprowadzeniu monodiety, która jak sama nazwa wskazuje opiera się na jednym produkcje i nie jest wystarczająco urozmaicona. Taką dietę warto wzbogacić odpowiednio dobranymi suplementami, które pozwolą uzupełnić poziom witamin i uniknąć możliwych niedoborów.

Przed rozpoczęciem detoksu warto pozbyć się wszystkich wysoko przetworzonych produktów, szczególnie alkoholu, słodyczy i słodzonych napojów gazowanych. Jadłospis diety oczyszczającej powinien być oparty przede wszystkim na produktach bogatych w błonnik pokarmowy, ale dania powinny być lekkie. Niezdrowe produkty należy zastąpić świeżymi owocami i warzywami, nasionami, orzechami oraz produktami pełnoziarnistymi i ziołowymi herbatami. Podstawą zdrowej diety detoksykującej jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Płynne potrawy, koktajle, soki i woda mineralna lub źródlana pozwolą na sprawne pozbywanie się toksyn zalegających w jelitach.

Zioła i przyprawy o działaniu detoksykującym

Organizm ludzki poprzez detoks próbuje neutralizować i usuwać toksyny z organizmu, aby zminimalizować szkody jakie mogą wyrządzać. Zioła i mieszanki ziołowe mogą być świetnym uzupełnieniem zdrowej diety i skutecznym sposobem na wsparcie procesu detoksykacji organizmu. Wiele roślin leczniczych wykazuje silne działanie oczyszczające i może być alternatywą dla produktów aptecznych. Nie zastąpią leków, ale są w stanie wspomagać ich działanie, wiele z nich posiada silne  działanie moczopędne, przeczyszczające i przeciwzapalne. Część z nich działa wielopłaszczyznowo, więc poza wspieraniem detoksykacji mogą pomóc na wielu innych obszarach. Podstawą podczas terapii ziołami jest regularność. Z powodzeniem można je stosować codziennie bez obaw o negatywny wpływ na zdrowie czy samopoczucie. Zioła oczyszczające można podzielić na dwie grupy, w pierwszej znajdują się zioła oczyszczającym jelita, druga to zioła o działaniu moczopędnym. Poniżej lista najpopularniejszych ziół i roślin wykazujących działanie detoksykujące.

·        Ostropest plamisty

Wspomaga pracę wątroby i jej regenerację oraz działa moczopędnie. Przyśpiesza usuwanie toksycznych produktów przemiany materii, a także zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby oraz pomaga w zwalczaniu schorzenia o podłożu wirusowym.

  • Kurkuma

Kurkuma jest stosowana jako przyprawa  i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Usprawnia mechanizmy detoksykujące poprzez walkę z wolnymi rodnikami i wspomaga pracę oraz regenerację wątroby, czyli narządu biorącego w nich udział.

  • Trawa pszeniczna i trawa jęczmienna

Pszenica i jęczmień zawierają w sobie mnóstwo substancji odżywczych. Są też niezwykle cennym źródłem chlorofilu, który skutecznie hamuje stany zapalne, wzmacnia układ krwionośny oraz usprawnia działanie wątroby. Chlorofil pomaga oczyszczać organizm z metali ciężkich i toksyn, ma działanie antybakteryjne oraz chroni przed wolnymi rodnikami i neutralizuje związki o działaniu rakotwórczym.

  • Pokrzywa zwyczajna

Popularne ziele, które porasta lasy, pola i zarośla oraz posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest świetnym źródłem kwasów organicznych, flawonoidów i triterpenów, dzięki czemu ma właściwości moczopędne, odkażające oraz saluretyczne. Dzięki usuwaniu z organizmu nadmiaru jonów sodu i potasu, a także wody znacznie usprawnia oczyszczanie organizmu, a dodatkowo przeciwdziała obrzękom. Jej liście można wykorzystywać do ziołowych naparów, ale sprawdzi się także jako dodatek do potraw np. zdrowych sałatek witaminowych.

  • Mniszek lekarski

Liście i korzeń mniszka lekarskiego oddziałują na wątrobę oraz pęcherz żółciowy. Roślina usprawnia pracę wątroby i przyspiesza jej oczyszczanie, a dodatkowo działa ochronnie oraz zapobiega stłuszczeniu wątroby i kamicy żółciowej. Wyciąg z liści mniszka lekarskiego wspomaga usuwanie kamieni żółciowych oraz zapobiega ich tworzeniu. Ma też działanie moczopędne, przez co wspomaga usuwanie toksyn oraz stymuluje organizm do usuwania szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii.

  • Skrzyp polny

Skrzyp polny zawiera mnóstwo cennych składników, między innymi flawonoidów, fitosteroli, kwasów organicznych i kwasów fenolowych oraz związków mineralnych. Napar z łodyg skrzypu polnego ma silne działanie moczopędne oraz napotne, dzięki czemu ziele jej stosowane podczas kuracji detoksykacyjnych. Jego dodatkową zaletą jest korzystny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci oraz zwiększanie przyswajalności makro- i mikroelementów.

  • Fiołek trójbarwny (bratek)

Popularny bratek działa wspomagająco w procesach detoksykacyjnych dzięki zawartości antocyjanów flawonoidów, kwasów fenolowych i hydroksykumaryn. Ma silne działanie moczopędne, więc skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu przez usuwanie toksyn wraz z moczem (zwiększa wydalanie jonów chlorkowych). Dodatkowo wpływa na poprawę stanu skóry i wspomaga leczenie chorób skórnych, szczególnie przydatny przy walce z trądzikiem.

  • Nawłoć

Ziele bogate we flawonoidy, garbniki katechinowe, kwasy fenolowe oraz saponiny. Dzięki ich zawartości nawłoć wykazuje silne działanie moczopędne oraz wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.

  • Czystek

Czystek zawiera wiele polifenoli, dzięki którym przypisywane jest mu wspieraniem odporności. Wykazuje też silne działanie antyoksydacyjne i detoksykujące oraz skutecznie walczy z wolnymi rodnikami.

  • Pietruszka

Jest cennym źródłem antyoksydantów i silnym diuretykiem, zwiększa produkcję i wydzielanie moczu, pomaga w usuwaniu z nerek bakterii i szkodliwych związków oraz wspiera leczenie infekcji nerek i pęcherza moczowego. Wykorzystuje się jej korzeń, nać oraz nasiona. Roślina działa rozluźniająco na mięśnie dróg moczowych i jelit, przyczynia się do pobudzania produkcji śliny i soku żołądkowego oraz wykazuje silne działanie działanie antyseptyczne.

  • Brzoza

Jej liście i sok są źródłem flawonoidów, saponin, garbników katechinowych oraz kwasów organicznych i olejków eterycznych. Mają dzięki nim silne działanie detoksykujące i moczopędne oraz wspomagają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Sok z brzozy wspomaga wątrobę i nerki. Ułatwia oczyszczanie wątroby z toksyn oraz stymuluje proces filtracji układu moczowego usuwając złogi znajdujące się w przewodach moczowych.

  • Liście maliny

Liście maliny są równie zdrowe, co jej soczyste i smaczne owoce. Nie mają tak intensywnego i charakterystycznego smaku, ani zapachu jak owoce, ale mogą mieć dobroczynny wpływ na zdrowie. Napar z liści malin jest wykorzystywany jako środek o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym oraz przeciwbakteryjnym. Zawarte w nich antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne, flawonoidy hamują rozwój wolnych rodników, a związki fenolowe działają żółciopędnie i wspierają pracę wątroby.

  • Przetacznik leśny

Roślina dziko rosnąca i wciąż mało znana, ale posiadająca ,mnóstwo cennych właściwości. Wśród tych najważniejszych jest wspieranie wątroby i układu moczowego oraz działanie detoksykujące. Ziele przetacznika jest bogate w składniki aktywne, są wśród nich flawonoidy, kwasy fenolowe, saponiny i garbniki oraz glikozydy irydoidowe. Dzięki nim działa moczopędnie i pomaga oczyszczać krew ze zbędnych produktów przemiany materii.

  • Korzeń łopianu

Łopian jest najczęściej traktowany jako chwast, ale jest też niezwykle pomocny w procesie detoksykacji organizmu. Zawarta w nim inulina obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru, a flawonoidy, garbniki i związki poliacetylenowe działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Łopian ma też działanie moczopędne i napotne, więc usprawnia usuwanie szkodliwych substancji oraz zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.

  • Koniczyna czerwona

Koniczyna to dziko rosnąca roślina łąkowa o wielu właściwościach prozdrowotnych, ekstrakt z jej kwiatów posiada właściwości przeciwzapalne i moczopędne. Zawarte w nich związki aktywne (genisteina, daidzeina, formononetyna i biochanina A) usprawniają odtruwanie organizmu i wspomagają regulację procesu przemiany materii.

  • Krwawnik pospolity

Krwawnik ma działanie odtruwające, przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Wspomaga usuwanie wraz z moczem wszelkich toksycznych produktów przemiany materii, a także związków, które wnikają do organizmu z zewnątrz. Wpływa tez na poprawę trawienia i zwiększa przyswajanie pokarmów.

  • Kwiat stokrotki

Stokrotki są nie tylko ozdobą, ale też popularnym środkiem leczniczym. Wyciąg z ich kwiatów pobudza produkcję tyrozyny w organizmie, działa ściągająco i przyspiesza gojenie ran. Jest też cennym źródłem antocyjanów, flawonoidów, polifenoli, saponin czy triterpen, które zmniejszają stany zapalne i neutralizują działanie wolnych rodników. Ekstrakt z kwiatów stokrotki ma też działanie przeczyszczające i moczopędne, więc korzystnie wpływa na pracę wątroby i żołądka oraz przyspiesza metabolizm.

  • Kwiat jasnoty białej

To niepozorna roślina o wyglądzie zbliżonym do pokrzywy i wielu właściwościach leczniczych, podobnie jak pokrzywa jest rośliną jadalną. Ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego oraz wspomaga pracę wątroby, trzustki i śledziony. Na liście jej właściwości leczniczych jest też działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, antybakteryjne, żółciopędne oraz rozkurczowe.

  • Karczoch zwyczajny

Karczoch działa rozkurczowo i chroni wątrobę pobudzając wytwarzanie żółci oraz ułatwiając jej przepływ. Zwiększa też ilość wydalanego moczu, ułatwia usuwanie wody i toksyn przez nerki oraz przyspiesza metabolizm związków cukrowych. Za jego dobroczynne działanie odpowiadają dwa składniki: cynaryna, która bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie wątroby oraz inulina, czyli naturalny błonnik roślinny.

  • Czarna rzepa

Rzepa jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku, która jest znana i doceniana już od czasów starożytnych. Z powodzeniem można ją wykorzystywać jako dodatek do potraw, sprawdzi się między innymi jako dodatek do sałatek. Wspomaga trawienie i wydzielanie żółci, leczy objawy niestrawności, przyspiesza regenerację wątroby oraz działa oczyszczająco na układ pokarmowy. Doskonale utrzymuje równowagę flory bakteryjnej w układzie pokarmowym i skutecznie pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

  • Mącznica lekarska

Ma silne właściwości dezynfekcyjne i antyseptyczne oraz pobudza wydzielanie moczu. Pomaga w zwalczaniu infekcji układu moczowego i łagodzi towarzyszący im ból oraz ułatwia oczyszczanie dróg moczowych ze złogów i kamieni.

  • Perz właściwy

Pospolity i niezwykle natrętny chwast ogrodowy, którego kłącza są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Perz jest niezwykle cenny ze względu na zawartość kwasów organicznych, śluzów, karotenów, witamin oraz minerałów. Inulina zawarta w jego kłączach jest naturalnym błonnikiem, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Prozdrowotne działanie perzu to również efekt zawartości olejków eterycznych, kwasu krzemowego i krzemianów oraz kwasów fenolowych i flawonoidów. Oczyszczają one krew, działają moczopędnie oraz pomagają leczyć objawy nieżytu nerek i stanów zapalnych dróg moczowych.

  • Morszczyn pęcherzykowaty

Glon z gatunku brunatnic, który poprawia perystaltykę jelit i działa moczopędnie, a przy okazji wspomaga układ odpornościowy i ma działanie przeciwmiażdżycowe. Najczęściej występuje w formie proszku i może być spożywany bezpośrednio lub wykorzystany jako dodatek do potraw.

  • Zielona herbata

Liście zielonej herbaty są bogatym źródłem flawonoidów, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Pomagają usuwać wolne rodniki i znacznie poprawiają przemianę materii, dzięki czemu mogą wspomagać proces odchudzania

  • Aloes

Aloes jest doceniani głównie ze względu na swoje właściwości łagodzenia podrażnień, ale może być wykorzystywane także wewnętrznie. Właściwości lecznicze ma miąższ z jego mięsistych liści. Sok z aloesu wspiera procesy trawienne i pomaga oczyszczać wątrobę oraz nerki. Odpowiadają za to zawarte w nim polisacharydy, które rozpuszczają toksyny i usuwają je z organizmu.

  • Senes

Liść senesu jest przede wszystkim skutecznym środkiem przeczyszczającym. Jego działanie polega na przyspieszaniu przesuwania się mas pokarmowych poprzez zwiększenie wydzielania wody do jelita i pobudzanie skurczów okrężnicy.

  • Kruszyna

Kora kruszyny jest skutecznym sposobem na detoksykację jelit, wspomaga usuwanie mas kałowych i złogów metabolicznych.

  • Korzeń rzewienia

Rzewień jest nazywany rabarbarem lekarskim i może być wykorzystywany jako środek działający przeczyszczająco lub wręcz przeciwnie- zapierająco, w zależności od spożytej dawki. Ma też działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, może być stosowany jako lek dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jest też skuteczny w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby i choroby wrzodowej.

  • Szałwia lekarska

Liście szałwii zawierają garbniki, flawonoidy oraz olejki eteryczne i są stosowane są jako środek o właściwościach przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych. Napar z liści szałwii wspomaga procesy trawienia, poprawia funkcje żołądka i pomaga zapobiegać zaleganiu pokarmów w jelitach.

  • Kwiat hibiskusa

Hibiskus jest niezwykle popularny w krajach arabskich, poza smakiem jest doceniany za swoje działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, żółciopędnie i moczopędnie. Kwiat hibiskusa jest bogatym źródłem antocyjanów, polifenoli i flawonoidów pełniących rolę przeciwutleniaczy. Ich zadaniem jest ochrona organizmu przed różnego rodzaju infekcjami i przedwczesnym starzeniem się. Jego naturalne przeciwutleniacze wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i wspierają oczyszczanie tętnic z odkładających się w nich złogów.

  • Kwiat nagietka

Kwiat nagietka wspiera funkcjonowanie jelit i wątroby oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i przyspiesza przemianę materii. Napar z kwiatów nagietka pomaga w produkcji żółci oraz działa na błony śluzowe przełyku, żołądka i jelit.

  • Piołun

Piołun jest przyjmowany jako ekstrakt lub herbata, ma charakterystyczny gorzki smak i doskonale oczyszcza jelita z toksyn. Ziele piołunu doskonale pobudza wytwarzanie soków trawiennych i żółci oraz ułatwia trawienie i przepływ żółci do dwunastnicy. Może być też niezwykle pomocne w zwalczaniu szkodliwych bakterii i pasożytów w organizmie oraz leczeniu wszelkich dolegliwości wątrobowych.

  • Spirulina i Chlorella

Algi, które mają naturalna zdolność do pochłaniania oraz wiązania toksyn i metali ciężkich w organizmie. Dzięki temu ułatwiają pozbywanie się szkodliwych substancji i przyspieszają oczyszczanie krwi. Ich działanie polega na wychwytywaniu trucizny i utrzymywaniu jej aż do momentu wydalenia z organizmu.

  • Cytryniec chiński (shizandra)

Roślina o pięciu smakach, której owoce od setek lat wykorzystywane w medycynie chińskiej. Poza cukrem i olejkami eterycznymi zawierają fitoestrogeny, schizandrynę, kwasy bursztynowy, cytrynowy i winowy, garbniki, fosfolipidy, karotenoidy, fitosterole i saponiny triterpenowe. Są popularnym adaptogenem, wspierają działanie wątroby, chronią ja przed uszkodzeniami i pomagają zwalczać wolne rodniki.

  • Dzięgiel chiński (dong quai)

Roślina z rodziny selerowatych, której korzeń jest wykorzystywany w medycynie chińskiej. Wykazuje działanie ochronne na nerki i działa rozluźniająco na jelita, a także usprawnia funkcjonowanie wątroby i zwiększa jej wytrzymałość.

  • Atraktylod główkowy (bai zhu)

Roślina stosowana w medycynie wschodniej jako lek na dolegliwości ze strony układu trawiennego i środek wspierający jego działanie. Jej kłącze poprawia funkcjonowanie wątroby, śledziony i żołądka, a dodatkowo wspiera trawienie i reguluje wypróżnianie.

  • Piwonia biała

Roślina ozdobna o pięknych kwiatach i wielu właściwościach leczniczych, zastosowanie mają zarówno jej kwiaty, jak i korzeń. Piwonia wspomaga pracę żołądka i wątroby oraz przyspiesza perystaltykę jelit, ma też działanie rozkurczowe i może wspomagać trawienie. Nalewka na bazie piwonii pomaga w odprowadzaniu toksyn i uzupełnia poziom krwi w wątrobie.

  • Jodła syberyjska i kaukaska

Wyciąg z pędów jodły doskonale wpływa na redukcję toksyn i wspomaga ich usuwanie z organizmu. Zawarte w nich fitoncydy bardzo skutecznie likwidują bakterie, wirusy i grzyby, pobudzające wydzielanie soków trawiennych oraz posiadają działanie rozkurczowe, żółciopędne i żółciotwórcze.

  • Rdest ptasi

Przyczynia się do zwiększania ilości wydalanego moczu oraz usuwania z organizmu nadmiaru jonów sodu, chloru, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki temu chroni wątrobę przed toksycznymi metabolitami ustrojowymi, a dodatkowo obniża przyczepność niektórych drobnoustrojów.

  • Triphala

To nie ziele, ale mieszanka ekstraktów z trzech indyjskich owoców: Amli, Haritaki i Bibhitaki. Preparat od lat jest stosowany w medycynie wschodniej do leczenia rozmaitych schorzeń i oczyszczania organizmu. Wspiera funkcjonowanie jelit, pomaga w zwalczeniu wzdęć i równoważy poziom gazów trawiennych oraz wspomaga regularne wypróżnianie. Mieszanka ma też właściwości detoksykacyjne, dzięki którym odtruwa wątrobę i krew z toksyn.

Większość ziół leczniczych można bez problemu nabyć w aptece lub sklepie zielarskim, a część z nich można zebrać samodzielnie. Warto pamiętać, że choć zioła nie są lekami, to należy podchodzić do nich z dużą dozą ostrożności. Przed rozpoczęciem terapii ziołowej zawsze należy upewnić się, czy nie istnieją jakieś przeciwwskazania do ich stosowania.

Te wszystkie zioła możemy zamówić na stronie www.tabelazdrowia.pl
Polecane przy oczyszczaniu:

Tabela Zdrowia
Tabela Zdrowia

Pasjonat sportowego i zdrowego trybu życia. Zajmuję się: Wszechobejmującym uświadomieniem.

Z przyjemnością zobaczymy Twoje komentarze

      Dodaj Odpowiedź

      Rynek Zdrowia
      Logo
      Wózek sklepowy